Страничният ефект от социалната изолация е преяждането, алармират диетолози от Русе. Техните съвети са да консумираме прясно приготвена храна и колкото се може повече плодове и зеленчуци.
Според диетолозите, по време на пандемията, много хора се успокояват с храната и преяждат. А тя трябва освен удоволствие, да носи и здраве.
Филип Хайвазян - диетолог: Храната трябва да бъде минимално преработена, колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци да консумираме – поне две трети от нашия рацион.
Трябва да бъдем внимателни и с напитките, и с ядките, които запълват често времето ни.
Филип Хайвазян - диетолог: Ако пийнем водица, да мине поне половин час, докато приемаме храна. Ядките, които са ни много любими, те са полезни, когато са сурови.
Сред хората, останали принудително вкъщи, е и Светослав Иванов, който работи в сферата на туризма. Казва, че е променил не само начина си на живот, но и режимa на хранене.
Диетолозите подчертават още, че натуралната храна ни засища бързо и предотвратява затлъстяването.