НОВИНИ

Диана Ковачева: Трябва да има тежки наказания при случаите на изтезание и унизително отношение

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 04.08.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се криминализират случаите на смачкване на човешкото достойнство, изтезанията и нечовешкото отношение. НК не предвижда наказания за подобни случаи.

"Предлагам много ясен текст, който криминализира такива случаи. Те са детайлно описани с конкретни хипотези. Когато има случай на изтезание, на нечовешко отношение, на унизително отношение, когато някой умишлено причинява болка и страдание, малтретира друго лице с цел да унижи достойнството му, да смачка достойнството му, да причини болка, която няма да остави трайни белези, но е физическа - в този случай предлагам да има криминализиране и тежки наказания", каза Диана Ковачева в "Денят започва".

В случаи като този в Стара Загора се определят като лека или средна телесна повреда, но въпросът с белезите остава. Насилникът над 18-годишното момиче има за цел да я накаже, дамгоса, да ѝ покаже кой е по-силният, да я унижи - унижение е да ѝ обръснеш главата на една жена и да оставиш по лицето и тялото ѝ белези, които цял живот ще ѝ напомнят. Това е недопустимо посегателство върху човешкото достойнство, каза омбудсманът.

И в момента в НК остригването на косата е принуда, но за съжаление по неясни причини деянието в Стара Загора не е било квалифицирано, каза тя.

Ковачева като омбудсман е внесла предложението си в НС, но вчера никой от депутатите не го е внесъл за разглеждане. Тя призова в понеделник, когато в пленарна зала разглеждат останалите предложения, да включат и нейното.

Правната комисия прие завишени санкции за лека и средна телесна повреда

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Асен Меджидиев: През декември идва първият хеликоптер за спешна помощ по въздуха
Д-р Асен Меджидиев: През декември идва първият хеликоптер за спешна помощ по въздуха
Съобщения за стрелба близо до руското черноморско пристанище Новоросийск
Съобщения за стрелба близо до руското черноморско пристанище Новоросийск