НОВИНИ

Правната комисия прие завишени санкции за лека и средна телесна повреда

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:55, 03.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В отговор на зачестилите случаи на насилие, депутатите, извънредно прекъснаха лятната си ваканция, като приеха в правна комисия промени в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие. Завишават се санкциите за нанесена лека и средна телесна повреда, а "интимната връзка" се включва като понятие в Наказателния кодекс. Промените бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Протест пред сградата на НС в подкрепа на промените в Наказателния кодекс

Депутатите приеха да увеличат наказанията за насилниците, за да отговорят по-адекватно на проблемите със зверските посегателства.

"Последните дни показаха, че в обществото има настойчива необходимост да се отговори още по-адекватно. Да бъде увеличена горната граница на наказанието в случаите, когато се налага средна телесна повреда. А при лека телесна повреда да отпадне възможността за налагане на пробация, а в случаите, когато се налага глоба, да бъде завишен размера от 500 лв. на 1000 лв.", обясни Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

От ДПС реагираха, че увеличаването на наказанията няма да реши проблема.

"Щяхме ли днес да сме тук, ако съдии като Гьонева бяха направили правилната квалификация? Всеки юрист като прочете текста за средна телесна повреда, ще разбере, че това е средна телесна повреда. Имаме обезобразяване на лице или на други части от тялото. Днес ние се събираме да увеличаваме наказания със ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му. С пълното съзнание, че тези наказания, които увеличаваме, са несъразмерни. Аз ще ги подкрепя и ще ги увеличаваме дотам докато преценката на съдиите стане адекватна съдебна практика", каза Хамид Хамид, депутат от ДПС.

От "Възраждане" предлагат минималното наказание за средна телесна повреда да е от 3 месеца затвор и искат запазването на пробацията.

"Предлагайки тази законодателна възможност на съда, считам за най-правилно всеки решаващ състав да може да прецени кое е най-подходящото наказание в конкретния казус, който разглежда, с оглед на събраните доказателства и вредните последици както за пострадалия, така и за отзвука в обществото", заяви Цвета Рангелова, "Възраждане".

ОТ ГЕРБ-СДС ще подкрепят предложението на "Възраждане".

"Нашата парламентарна група ще подкрепи законопроекта на опозицията, в лицето на "Възраждане". Считаме, че дълбокото политическо противопоставяне няма място нито в тази зала, нито в този контекст, нито в тази ужасна житейска ситуация, пред която всички сме изправени като общество", поясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Правосъдният министър Атанас Славов се надява промените да са комплексни.

"Промените да не останат само на законодателно ниво. Само законодателната интервенция с увеличаване на санкциите няма да реши проблема. Тя създава само условия за влошаване на проблема и за насочване на общественото внимание, по отношение на всички такива трагични случаи. Изключително важно е също така, че и след вчерашното заседание на МС изпълнителна власт, надявам се, да подобри своята координация, за да предложи конкретни мерки, за защита на жертвите от момента на получаване на сигнала за домашно насилие", каза още Славов.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска изтезанието също да се инкриминира.

"Става въпрос за законодателна промяна в НК за инкриминиране на деяния, които унищожават човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка и страдание, и по-конкретно въвеждане в нашето законодателство на един нов състав на престъпление, който да включва деяния, които отговарят на определенията за изтезание, унизително третиране и нечовешко отношение", добави Ковачева.

В правната комисия приеха термина "интимна връзка". Признаха, че са чули смислени аргументи да коригират дефиницията, което ще направят между четенията.

"Когато партньорите живеят в интимна връзка, без да се женени официално, има нужда жертвата да получи закрила, а насилникът да бъде задължен да премине през програми за овладяване на гнева и справяне с агресията", каза Йорданова

"Причината да сме тук се корени в тази зала, и в тази комисия, и залата долу в НС. Няма как за всеки вид интимност да се търси наказателна отговорност. Опитайте се за момент да слезете от пиедестала на своето некоалиционно величие - това самозаслепяване, в което сте влезнали е много вредно за цялата държава", каза депутатът от ИТН Гроздан Караджов.

На извънредно заседание в понеделник промените ще бъдат обсъдени в пленарната зала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков възложи проверка на наследените „служебни“ кризи
Денков възложи проверка на наследените „служебни“ кризи
Жаклин Златанова е новият старши треньор на женския баскетболен тим на Берое
Жаклин Златанова е новият старши треньор на женския баскетболен тим на Берое