НОВИНИ

Диего Ботин ле Хевер и Флориан Тител донесоха олимпийската титла на Испания на скиф във ветроходството

Втори завърши екипажа на Нова Зеландия, а трети - на САЩ.

Диего Ботин ле Хевер и Флориан Трител
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:39, 02.08.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Марсилия вече е "вечният град" за Диего Ботин ле Хевер и Флориан Трител, след като испанският тандем спечели олимпийската титла на скиф във ветроходството или клас 49er. Изминаха 12 години, откакто испанското олимпийско ветроходство спечели злато (в Лондон Марина Алабау, в уиндсърф за жени; и Тамара Ечегойен, Анджела Пумариега и София Торо в клас Елиът 6 м). Сега обаче Испания имаше радост в залива на пристанището на Марсилия.

Във финалното състезание за разпределение на медалите участваха първите десет от началния етап, а Ботин и Трител направиха истински спектакъл. В интерес на истината и късметът беше на тяхна страна. Испанците водеха след първата гонка, но при завъртането загубиха много места и във втората дължина останаха назад. И точно тогава организаторите на турнира сигнализираха, че финалът в клас 49 трябва да бъде спрян, тъй като вятърът е с недостатъчна сила и няма как да се проведе реална надпревара.

В крайна сметка те имаха сериозна преднина, която преди финалните гонки им позволи да мислят доста мащабно и да рискуват. За златото им беше необходимо да са първи, втори или трети, благодарение на завършването на квалификационните дни като лидери. За да си осигурят медала пък беше достатъчно шесто място, въпреки че Ботин и Трител ясно показаха, че не искат да рискуват.

Стартът беше напрегнат, с екипажите на Република Ирландия, Уругвай, Хърватия и Полша извън линията. Те започнаха рано и трябваше да бъдат наказани с 360-градусов завой, което помогна на Испания да излезе начело. И след като дръпнаха, скоростта им беше идеална, повече от 14 възела (16 км/ч). Това беше отразено при преминаването на първата марка, с пет секунди пред вторите – Нова Зеландия и 12 секунди пред третите тогава Нидерландия.

На втория маркер екипажът на Нова Зеландия изоставаше вече на 11 секунди, а Нидерландия – на 18. При третата контрола ситуацията за Испания беше още по-добра – 20 секунди пред "лалетата", което откри и пътя към титлата. До края на състезанието имаше една промяна в топ 3, като Нидерландия слезе чак на 6-то място, а бронзовите медали са за промъкналия се в последния момент отбор на САЩ.

В сравнение с Игрите в Токио, изцяло обновеният екипаж на Великобритания завърши далече от златния медал, оставайки на 7-мо място. Нова Зеландия беше втора тогава, но също с различен състав в лодката.

Класиране в състезанието по ветроходство – скиф (мъже), клас 49er:

1. Испания (Диего Ботин ле Хевер, Флориан Трител) – 70 наказателни точки
2. Нова Зеландия (Айзък Макхарди, Уилям Макензи) – 82
3. САЩ (Йън Бъроус, Ханс Хенкен) – 88

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидия Енчева е на крачка от финала на сингъл на турнир по тенис в Сърбия
Лидия Енчева е на крачка от финала на сингъл на турнир по тенис в Сърбия