НОВИНИ

Димитър Илиев обсъди действия за повишаване ефективността на научно-приложната дейност в спорта

димитър илиев назначен зам председател агенция безопасност движението пътищата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 07.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта на спорта Димитър Илиев проведе работни срещи с представителите на дирекция „Контрол и координация на спортната подготовка“ и Антидопинговия център към ведомството. В рамките на разговорите бяха обсъдени най-належащите проблеми и бяха предложени спешни мерки за действие.

В срещите участваха още заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и експерти от дирекция „Спорт за високи постижения“.

Директорът на дирекция „Контрол и координация на спортната подготовка“ към ММС доц. Любомир Младенов представи работата на ръководеното от него звено. В хода на проведената дискусия беше установено, че има недостиг на човешки ресурс, което рефлектира върху ефективността на дирекцията и използването на спортната наука за подобряване на спортните постижения. Предложено беше разработването на нов график, за да се отговори на изискванията на федерациите за осигуряване на подходящо време за тестиране и възстановяване на атлетите. Взето беше решение информацията, подавана към треньорите и ММС, да бъде аналитична с цел оптимизиране на тренировъчния процес на елитните спортисти. Министър Илиев подчерта, че по този начин ще има обективна информация за очакваните от състезателите резултати. Необходимо е и закупуването на нов софтуерен продукт за съхраняването на базата данни от изследванията на спортистите, натрупана през години.

Димитър Илиев се запозна с актуалните задачи, които стоят и пред Антидопинговия център. Изпълнителният му директор д-р Виолета Заркова посочи, че се налага смяна на сървърите и софтуера, които са на над 10 години. А за да бъде гарантирана работата на екипите, които взимат антидопинговите проби на места, също е необходимо ново решение. Министърът получи информация и за хода на процеса на лицензиране на антидопинговата лаборатория.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се пътува в чужбина с непридружено от родител дете?
Как се пътува в чужбина с непридружено от родител дете?
Увеличава се броят на българите, които посещават Германия
Увеличава се броят на българите, които посещават Германия