НОВИНИ

Директорът на "Александровска": От понеделник спират плановия прием в болниците в червените зони

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 05.03.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната. София попада в тази зона. Това заяви в "Денят започва" по БНТ директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза още директорът на "Александровска".

По думите му, това покачване на новозаразените е естествено развитие на вирусите, мутациите също и сега се залага на личната отговорност на всеки един с намерението, че повече ще бъдат ваксинирани, за да го няма натискът върху болниците.

"Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", допълни проф. Богов.

Обмислят локални мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната

Това, че един човек е ваксиниран, не го освобождава от отговорността да пази околните, смята той. Според него, има записани за постковидната програма - за последствията и усложненията след прекарания вирус, в болницата чак до юли.

Електронната система за записване за ваксинация е блокирала, защото много хора са се обаждали да си запишат час.

"Всеки един внос на ваксини в България е с дефицит от 20-30%. Това означава, че тези, които са записват за ваксинация, трябва да знаят, ние не отговаряме за правилния внос, така че опасявам се много хора ще бъдат записани, а решението ще е в бъдеще. Всеки има право да избира ваксината си, когато се запише - това също би предизвикало проблем в бъдеще", каза още професорът.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повее от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният кв. "Гоце Делчев" остана без достъп след ремонт
Столичният кв. "Гоце Делчев" остана без достъп след ремонт
Предупреждение за цунами и евакуация след земетресенията в Нова Зеландия
Предупреждение за цунами и евакуация след земетресенията в Нова Зеландия