Директорът на "Александровска": От понеделник спират плановия прием в болниците в червените зони

от БНТ
08:39, 05.03.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната. София попада в тази зона. Това заяви в "Денят започва" по БНТ директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза още директорът на "Александровска".

По думите му, това покачване на новозаразените е естествено развитие на вирусите, мутациите също и сега се залага на личната отговорност на всеки един с намерението, че повече ще бъдат ваксинирани, за да го няма натискът върху болниците.

"Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", допълни проф. Богов.

Обмислят локални мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната

Това, че един човек е ваксиниран, не го освобождава от отговорността да пази околните, смята той. Според него, има записани за постковидната програма - за последствията и усложненията след прекарания вирус, в болницата чак до юли.

Електронната система за записване за ваксинация е блокирала, защото много хора са се обаждали да си запишат час.

"Всеки един внос на ваксини в България е с дефицит от 20-30%. Това означава, че тези, които са записват за ваксинация, трябва да знаят, ние не отговаряме за правилния внос, така че опасявам се много хора ще бъдат записани, а решението ще е в бъдеще. Всеки има право да избира ваксината си, когато се запише - това също би предизвикало проблем в бъдеще", каза още професорът.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повее от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Столичният кв. "Гоце Делчев" остана без достъп след ремонт
Столичният кв. "Гоце Делчев" остана без достъп след ремонт
Предупреждение за цунами и евакуация след земетресенията в Нова Зеландия
Предупреждение за цунами и евакуация след земетресенията в Нова Зеландия