НОВИНИ

Технически паспорт на сградата: Как ще се изготвят и колко ще ни струват

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 05.03.2021
6337
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически паспорти на жилище, ако липсва проектната документация. Това коментира в "Денят започва" доц. Емад Жоржос - декан на Строителния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

"При липса на проектната документация гражданите трябва да я потърсят в общината. Ако и там ги няма - се възстановяват, но това е много тежък процес", уточни доц. Жоржос.

С документация за сградите от последните 30 години би трябвало да разполагат самите собственици. Независимо дали сградата е еднофамилна, многофамилна или е закупена, допълни д-р архитект Емил Йорданов от Архитектурния факултет в УАСГ.

"Първата стъпка към съставянето на техническия паспорт е проектната документация, въз основа на която е издадено разрешение за строеж и копие от самото разрешение за строеж за ползване на обекта. Практиката е тези документи да не се предават по време на изготвяне на нотариалните актове и много малко собственици отиват да ги търсят и незнайно защо не винаги ги получават", обясни Йорданов.

Техническите паспорти на сградите трябва да са готови до края на 2022 г.

Трудно може да се определи каква ще бъде цената.

"Много е различно на какви документи ще попаднем, какво ще трябва да търсим, какво ще трябва да обследваме, особено в по-стари сгради. Самият обем на поспорта и специалистите варират, от тук варира и цената. Може да намерите фирма или екип от експерти, които да направят паспорта до 1000 лева, а понякога и 10 000 няма да стигнат", уточн Йорданов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 5-6% от жилищата в Русе имат технически паспорти
Едва 5-6% от жилищата в Русе имат технически паспорти
Отличиха най-добрите студенти в България
Отличиха най-добрите студенти в България