НОВИНИ

Едва 5-6% от жилищата в Русе имат технически паспорти

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 05.03.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

65 хиляди са многофамилни сгради на територията на община Русе. До края на 2022 година всички те трябва да имат технически паспорти. До този момент обаче едва 5-6% от жилищата имат такъв документ.

Според наредбата изготвянето на паспортите е за сметка на собствениците и е тяхно задължение. Целта е да се установи имат ли сградите конструктивни проблеми, каква е амортизацията им.

Професионалният домоуправител Цветелин Цонев каза, че в блоковете, които обслужва в Русе, хората посрещали положително идеята да се направи оглед и да се даде становище за техническото състояние на жилищата им. Обаче задавали и много въпроси.

"Като започнем от това кой, при какви условия, на какви цени – най-важното. После възниква въпросът за голямата част необитаеми жилища, който не веднъж сме поставяли на проблем. Долу-горе по наши преценки около 30% от жилищата са празни. Там при какви условия ще се случват нещата, кой и как ще ги обработи тях, кой и как ще помогне да се издирят собствениците. Кой и как ще плати, най-важното, защото всеки го притесняват парите", коментира Цветелин Цонев.

Технически паспорт на сградата: Как ще се изготвят и колко ще ни струват

Според Назиле Сабриева идеята е добра, но в същото време смята, че нещата не са съвсем обмислени.

"Целият блок трябва да си направи такъв паспорт. Което, разбира се, е свързано със средства за хората. 500 лева на семейство евентуално – това е много голяма сума. Значи колко пари вземат нашите пенсионери? Ако имат предвид, евентуално при някое земетресение, при такова, нали, да се установи каква е издръжливостта на сградата, не мисля, че този е начинът", каза Назиле Сабриева.

"Държавата трябва да поеме тия разходи, защото това са разходи на всички хора. Всички имоти, къщи и други частни, са без паспорти. Държавата трябва да ги поеме, както санирането пое", каза Милко Милков.

Техническите паспорти на сградите трябва да са готови до края на 2022 г.

Тъй като срокът многократно беше удължаван, и сега мнозина ще се надяват на поредна отсрочка, смята Цветелин Цонев. Но този път топката е прехвърлена на общините.

"Според наредбата след изтичане на законовия срок 2022 година, тези, които не са изготвили паспорти, ще бъдат глобени и общината ще изпълни тяхното задължение да направи паспортите и след това ще събира парите по съдебен път", каза Цветелин Цонев.

А от къде общините ще извадят стотици хиляди левове за обследване, а след това и за съдебни дела? Имаме почти две години, за да видим как ще се развият събитията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за цунами и евакуация след земетресенията в Нова Зеландия
Предупреждение за цунами и евакуация след земетресенията в Нова Зеландия
Технически паспорт на сградата: Как ще се изготвят и колко ще ни струват
Технически паспорт на сградата: Как ще се изготвят и колко ще ни струват