До 1 година затвор грози младежите, нападнали хора с различна сексуална ориентация в Пловдив

от БНТ
17:58, 30.09.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
година затвор грози младежите нападнали хора различна сексуална ориентация пловдив

До 1 година затвор или пробация очаква инициаторите на грозния екшън с деца в Цар-Симеоновата градина в неделя. Това съобщиха от прокуратурата в Пловдив. Днес е образувано досъдебно производство във връзка с възникналия инцидент, при който група непълнолетни замеряха с яйца и обиждаха хора с различна сексуална ориентация.

Разследването се води за причиняване на лека телесна повреда по ксенофобски и хулигански подбуди. В хода на извършената по случая предварителна проверка са били снети обяснения от над 50 лица – участници в инцидента и очевидци. Проведена е кореспонденция с Регионалния инспекторат по образованието, на който е предоставена информация за участниците в инцидента и училищата, в които те учат с цел провеждане на беседи с педагогическите съветници и психолозите към учебните заведения.

До момента е установено, че около 17.10 ч. в неделя на тел. 112, е бил получен сигнал за агресивни младежи, около 30 на брой, които се придвижвали от площад "Съединение" в посока към Цар-Симеоновата градина. При координирани действия между служители на Общинска полиция-Пловдив и полицията местопроизшествието било посетено. След проверка по случая било установено, че два дни по-рано, в социалните мрежи, специална група непълнолетни лица се уговорили да предприемат действия срещу други лица, които те определяли като "гейове". За тази организация знаели и лицата, срещу които били насочени действията, уточняват от прокуратурата.

Участниците и в двете групи предварително се подготвили, като си били закупили яйца и брашно, а някои от момичетата, определяни като "лесбийки", носели със себе си и точилки, с които имали намерение да се защитят от евентуално нападение, тъй като в социалните мрежи предварително е имало предупреждение към групата лица да не излизат на този ден в Градската градина "за тяхна лична безопасност", обясняват разследващите.

Около 16.00 ч. голяма група непълнолетни момчета, определящи се като фенове на ФК "Ботев", се събрали в парк Бунарджика, купили си яйца от хипермаркет и се отправили към Цар-Симеоновата градина, където вече се намирала групата момичета с различна сексуална ориентация.

Около 17.00 ч. двете групи се срещнали в Градската градина. Те започнали взаимно да се замерят с яйца и кестени, както и да си отправят обиди. По първоначални данни, едно от момичетата от групата с различна сексуална ориентация било уцелено с бутилка минерална вода, а на друго били нанесени шамари от нападателите. При пристигането на служители от Второ РУ на МВР-Пловдив, нападателите се разбягали.

В хода на вече образуваното досъдебно производство предстои извършването на редица следствени действия – разпити на свидетели, събиране на доказателства, включително записи от видеокамери, изготвяне на комплексни психологични и психиатрични експертизи. В най-скоро време предстои да бъдат уведомени всички местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за вземане на отношение, както и да бъде проведена кореспонденция с отдел "Закрила на детето".

Работата по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бункер от Втората световна война крие любовна история
Бункер от Втората световна война крие любовна история
Една аптека обслужва 68 населени места в община Добрич
Една аптека обслужва 68 населени места в община Добрич