НОВИНИ

До 2027 г. ще бъдат готови новите 10 станции на столичното метро

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:00, 09.08.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
2027 бъдат готови новите станции столичното метро
Слушай новината

Участъкът на метрото през кв. "Подуяне" - кв. "Хаджи Димитър" - ж.к. "Левски" е изпълнен на 55%. Изграждането на трасето от 3 км и три метростанции трябва да завърши в края на 2025 г. С новите 3 станции очакванията са още над 40 000 души да използват столичното метро. Новото трасе ще помогне за намаление на трафика в участъка с около 25% и на вредните газове от автомобилите с няколко хиляди тона годишно.

"Това е добре за развитието на града, на градския транспорт, за възможността изключително много хора да ползват удобен и бърз транспорт, да си оставят колите, което знаете, че има огромен отпечатък върху града ни и откъм задръстване и откъм качество на въздуха. Така че този толкова стратегически проект се развива добре. Ние гледаме дългосрочното развитие. Винаги сме казвали, че това е нещо, което надскача един мандат, една партия, това е колективна наша отговорност към града", заяви кметът на София Васил Терзиев при проверката на строителните дейности на разширението на третата метролиния.

И в този участък е имало предизвикателства.

"Изключително много води, слаби почви, свличания, необходими специално предварително изпреварващи укрепвания на всяка стъпка, като се строи. Налагаше се изпомпване на подземни води, които влизаха в тунела, една постоянна технология, която е за най-екстремни условия за строителство на тунели", поясни директорът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Първият участък от това трасе МС "Хаджи Димитър" - МС "Ст. Георги Аспарухов" е изпълнен на около 62%. Конструкцията на станцията на стадиона ще бъде готова през този месец, след това ще започне работата на интериора ѝ. Изпълнението на втория участък от трасето МС "Ст. Георги Аспарухов" - МС "Тракия" е изпълнен на 54%, а третият участък МС "Тракия" - МС "Владимир Вазов" - на 50%.

снимки: Цанка Николова

При второто разширение на Линия 3 през ж.к. "Слатина" до "Арена София" и "Цариградско шосе" изпълнението на строителните дейности към днешна дата е 12%. Очаква се там в края на октомври да тръгне тунелопробивната машина. Трасето е дълго 6 км, с 6 метростанции и трябва да е готово след 3 години.

В срок върви и изграждането на метростанция на бул. "Панчо Владигеров" в кв. "Обеля", между МС "Сливница" и МС "Обеля". След като бъде готова в края на 2026 г. 12 000 жители от ж.к. "Обеля" и ж.к "Модерно предградие" ще могат да ползват метрото. В процес на проектиране са и новите 5 станции по трасето до Студентски град.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е трети заподозрян за подготовката на самоубийствен атентат на концерт на Тейлър Суифт
Задържан е трети заподозрян за подготовката на самоубийствен атентат на концерт на Тейлър Суифт