НОВИНИ

До месец приключва премахването на старите сгради от терена за детската болница

месец приключва премахването старите сгради терена бъдещата детска болница
bnt avatar logo
от БНТ
07:17, 13.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Премахването на двете стари сгради от терена, предвиден за изграждане на Национална детска болница, ще приключи до месец, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Събарянето на сградите започна на 1 юни 2024 г., като едната от тях вече е напълно премахната, а за втората сграда предстои премахване на част от подземните нива. Така изпълнението на задачите по графика за изграждане на болницата, приет от Съвета на директорите на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и одобрен от Министерския съвет, ще бъде ускорено допълнително с още месец. По договор се предвиждаше разрушаването на сградите да приключи в края на годината. Заради ускорените темпове на работа, тези дейности ще приключат до средата на септември.

Голяма част от бетонните елементи на сградите ще бъдат раздробени до фракция, годна за употреба, като така ще бъдат изградени временните пътища на обекта, които ще се използват при строежа на детската болница. Останалата част от фракцията ще бъде продадена, с което се планира намаляване на стойността на разрушаването.

Процесите на терен се движат успоредно с планирането на Националната детска болница. В края на месеца предстои утвърждаване на структурата и капацитета на болницата. Тогава ще започне подготовката на "Функционалната програма" на лечебното заведение, която ще бъде готова до края на октомври. Програмата ще включва задание за проектиране и строителство и създаване на примерни 3D модели на помещенията и сградата.

Заедно с това ще се работи и по третия документ, който ще е подробен план за медицинското и немедицинско обзавеждане и оборудване, както и предварително остойностяване на целия проект по изграждане на лечебното заведение. Предвижда се всички тези дейности да приключат до края на годината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението на камиони над 20 тона в шест области заради високите температури
Ограничават движението на камиони над 20 тона в шест области заради високите температури