НОВИНИ

Националната детска болница: Ще разполага с 404 легла, разчистват терена до септември

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:21, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдещата Национална детска болница ще разполага с 404 болнични легла. Според здравното министерство тя ще отговаря на изискванията за високотехнологично лечебно заведение.

Данните са включени в междинен доклад на Европейската инвестиционна банка, а окончателният ще бъде готов през август.

Здравният министър увери, че до септември теренът за детската болница трябва да бъде разчистен.

Докладът за детската болница съдържа информация за видовете отделения, специалистите, които ще трябва да работят в нея, както и непознати досега у нас услуги, като изнесена домашна медицина, дневен стационар и първото отделение за палиативна грижа.

"Всички субклинични специалности на педиатрията, детската хирургия, УНГ, гинекология - всичко това ще бъде там. И палиативни грижи, аз на тези грижи особено държа. Имаше известни съмнения - първо позволява ли ги нормативната база - позволява ги. По-скоро тук е организацията и начинът на заплащане, но без това няма да бъде тази болница", заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на НДБ.

"Няма да има детска психиатрия, тъй като тази клиника ще остане в Александровска болница, няма да има и пластично-възстановителна хирургия, която ще остане в болница "Пирогов". Това са основните две специалности, които няма да бъдат там. Важното е, че спазваме сроковете", допълни д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.

"Структурата като цяло е съобразена с нашето желание за една високотехнологична болница, отговаряща на нуждите. Предвидени са 404 легла в лечебното заведение", коментира д-р Галя Конева, служебен министър на здравеопазването.

В бъдещата болница ще има нов подход към пациентите. Такъв пример са детските здравни специалисти.

"Интегрирана грижа за пациента. Това е един подход, изцяло центриран върху нуждите на детето и родителя му за неговото спокойно преминаване през лечебния процес. Уточнено е и е предложено - за първи път се говори за комуникация, подобряване на комуникацията между лекар, пациент и родител", заяви Надежда Рангелова, член на Обществения съвет.

"Вторият положителен резултат от срещата беше, че министър Кондева потвърди, че Министерството на здравеопазването ще застане зад политическото решение за необходимостта от нормативни промени, които да осъвременят начина, по който българското детско здравеопазване функционира", каза още Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за изграждането на Националната детска болница.

Разчистването на терена за детската болница трябва да приключи през септември, а строителството да започне през 2025 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал и Карлос Алкарас се класираха за четвъртфиналите на двойки
Рафаел Надал и Карлос Алкарас се класираха за четвъртфиналите на двойки
Словения с чист успех над Сърбия и историческо класиране на четвъртфиналите
Словения с чист успех над Сърбия и историческо класиране на четвъртфиналите