НОВИНИ

Климатичните промени като възможност за градско развитие

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:01, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

София е домакин на 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН.

Участниците в срещата определиха насочването на местните политики за справяне с изменението в климата като важни за адаптиране и преодоляване на кризите, породени от екстремни явления на времето.

Първите стъпки, като подкрепа за изграждане на възобновяеми източници на енергия, вече са факт, но населените места трябва да се адаптират към климатичните промени.

"Това са така наречените зелени политики в градска среда - примерно справяне с топлите петна в градовете чрез най-различни мерки, свързани с растителност, зелени покриви, зелените коридори", заяви Петър Димитров, служебен министър на околната среда и водите.

"Усилията, които се полагат за намаляване на емисиите, не са всичко, което градовете, селата и хората трябва да правим", допълни Светлана Жекова, член на Борда на Мисията на ЕС "Адаптиране към изменението на климата".

Зелените политики неминуемо ще доведат и до създаването на умни и свързани населени места. В този процес активно участие взимат и гражданите.

"Габрово тази година стана първата община, чрез която създадохме енергийна общност. Това е силна гражданска енергия, която привлече повече от 100 участници от различни части на България", заяви кметът на Габрово Таня Христова.

"Ние нямаме избор в настоящата ситуация в енергетиката, с промените в климата, да вървим в друга посока освен към свързани, умни градове. Това означава бърза, навременна реакция спрямо нуждите на хората, бързи реакции спрямо екстремните климатични условия", каза още Драгомир Цанев, директор на център за енергийна ефективност.

За общини като Габрово устойчивите решения са пътят към превръщането на града в привлекателно място за хората, качествена заетост и чиста околна среда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортисти и фенове се оплакаха от горещото време на Олимпийските игри
Спортисти и фенове се оплакаха от горещото време на Олимпийските игри
Спортни новини 30.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 30.07.2024 г., 20:50 ч.