НОВИНИ

Цветелина Пенкова: Няма ясен план какво ще се случва с въгледобива

Българската държава не е проявила отговорност, каза Пенкова

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Националните български интереси много често съвпадат с европейските. Това, което искат българските граждани, българската индустрия и българската енергетика съвпада с общоевропейските искания. По темата за ТЕЦ-овете много често се политиканстваше през последните няколко години, а проблемът е, че българската държава няма ясен план какво, къде и кога да се прави, заяви в "Още от деня" Цветелина Пенкова, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Говоря за правителствата, които за последните 15 години не са проявили отговорност да дадат ясен план и разчет какво ще се случва с въгледобивните региони. Решението на кабинета "Денков" до 2038 г. да се намали зависимостта на българската енергетика от ТЕЦ-овете само е представено пред нашите европейски партньори. Голяма част от протестите и недоволствата идваха от липсата на разговори с хората, заети в сектора, със синдикатите, които представят работещите там", обясни Пенкова.

По думите ѝ "като държава казваме, че нещо ще се случи, а в същото време не представяме перспективи, не обясняваме точните срокове и точните мащаби".

"От БСП винаги сме искали ясен план. Когато става въпрос за сигурността на българската икономика, на българските граждани, на българската индустрия - тези аргументи са всеобхватни и винаги важат пред нашите европейски партньори и трябва да ги кажем, за да можем да ги защитим", коментира Цветелина Пенкова.

Според нея ядрената енергетика е ключова. Има политически консенсус, че ядрената енергетика ще се развива, подчерта Пенкова. Тя беше категорична, че трябва да бъде довършен строежът на АЕЦ "Белене".

"Ние искаме да се откажем от стратегически ресурс. Франция ни предложи сериозна помощ. Те работят с подобни реактори", каза още Цветелина Пенкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложбата "Спорт 24" е част от културната Олимпиада в Париж (ВИДЕО)
Изложбата "Спорт 24" е част от културната Олимпиада в Париж (ВИДЕО)
Реваншът между Будучност и ЦСКА 1948 ще се играе на DG Арена, а не на Градския стадион
Реваншът между Будучност и ЦСКА 1948 ще се играе на DG Арена, а не на Градския стадион