НОВИНИ

Мръсната река Сена - как френските власти ще се справят с проблема

Състезанието по триатлон за мъже на Игрите в Париж беше отменено

мръсната река сена френските власти справят проблема
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Въпреки дългата подготовка и огромните усилия да докажат, че водата на река Сена е достатъчно чиста за плуване любителите на спорта останаха разочаровани днес.

Състезанието по триатлон за мъже на Игрите в Париж беше отменено заради замърсената река. Качеството на водата в реката продължава да не се подобрява след проливните дъждове по време на откриващата церемония на Париж 2024.

Това трябваше да е един от най-запомнящите се моменти от Париж 2024 - триатлети в бясна надпревара във водите на Сена на фона на емблематичния изглед от центъра на Париж. Но това, което виждате, са кадри отпреди 1 година.

Заради проливните дъждове, които паднаха в петък и събота над френската столица, качеството на водата в реката се е влошило.

Стойностите на определени места по Сена все още са над допустимите граници за плуване.

Ако качеството на водата не отговаря на изискванията до утре е възможно ново отлагане на състезанието за петък, 2 август, уточниха от Международната федерация по триатлон.

Двете тренировки в Сена, които бяха предвидени за спортистите в неделя и понеделник, вече бяха анулирани.

"Това не означава, че в крайна сметка няма да можем да плуваме, защото днешното време е много добро, ще бъде горещо, така че бактериите на повърхността могат да бъдат убити от слънцето и в резултат на това можем да възстановим качеството на водата", заяви Лайънъл Чейлус, комуникационен представител на "Surfrider foundation".

Властите също остават убедени, че състезанията по триатлон, а след това и по-свободно плуване през август, ще се проведат в Сена.

"Федерациите трябва да решат как да се адаптират, ако е необходимо, дали трябва да отложат или не, но при всички случаи отново сме в условия, при които качеството на водата ще се подобри предвид времето", допълни Антоан Гийо, заместник-кмет на Париж, отговарящ за чистотата на обществените пространства.

Десетки любители на триатлона се събраха на брега на Сена, но останаха разочаровани.

"Разбрахме, че е отложено. Станахме рано, в 5:30, и бяхме много ентусиазирани. Разочаровани сме, но може би утре ще има триатлон, ще бъдем отново тук сутринта", коментира Емили Бътън, любител на триатлон от Кеймбридж, Великобритания.

"Не, не изглежда чисто. Ако бях един от тях, не бих плувал тук. Но поне са професионалисти и ако водата е чиста ще плуват, без значение от цвета ѝ. Когато плуваш няма значение какъв цвят е водата, просто вдишваш, издишваш и плуваш", казаха още Лаура и Диего Ранедо, любители на триатлон от Испания и Хондурас.

За почистването на реката са инвестирани над милиард и 400 милиона евро в продължение на близо 9 години. Със средствата беше модернизирана част от канализацията на Париж, която събира отпадни и дъждовни води на едно място.

Всички лодки по Сена на територията на Париж вече са свързани с канализацията. Често водата се замърсява още преди да влезе във френската столица и затова са изградени и пречиствателни станции извън Париж. Така може би точно век след забраната за плуване в Сена реката отново ще бъде място за къпане за парижани.

Автор: Михаил Иванов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ с нова вярна крачка към четвъртфиналите след трилър с Германия
САЩ с нова вярна крачка към четвъртфиналите след трилър с Германия
Бадминтон – /групова фаза/: Калояна Налбантова (ВИДЕО)
Бадминтон – /групова фаза/: Калояна Налбантова (ВИДЕО)