НОВИНИ

Частично е локализиран пожарът край язовир "40-те извора"

Погасен е по периметъра, на този етап не се налага евакуация

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
15:53, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Към този момент не се налага евакуация заради пожара, пламнал край язовир "40-те извора" в община Асеновград. Сигналът за него е подаден към 13.00 часа. Запалили са се обработваеми площи, сухи треви и стърнища. В близост има смесена гора, в която огънят вече е навлязъл. На място има 11 екипа огнеборци. Няма опасност за най-близкото разположено село Козаново, както и за вилите в района. За това е уверил кметът на село Козаново.

Ограничен е достъпът към бившите военни погреби. В потушаването на пожара се включват военнослужещи от района на Асеновград. При нужда в акцията ще се включат и доброволците от Асеновград. За момента част от пожара е частично локализиран. Борбата с пожара все още продължава заради вятъра и високите температури.

"В тази посока бивши военни складове на артилерийското поделение. Струва ми се, когато станаха на "Петолъчката" тогава предприехме действия от общината тези складове да бъдат изпразнени от военно снаряжение. Благодарение на това не сме толкова притеснени от взрив", заяви за "По света и у нас" кметът на община Асеновград Христо Грудев.

Кметът мисли, че с усилията на всички институции в този район, пожарът ще бъде локализиран.

"Пожарът е достигнал близо до тези погреби, не е навлязъл навътре. С хората, с които действат военнослужещите, успяхме да ограничим това действие", допълни полковник Красимир Ташев, началник Четвърти артилерийски полк в Асеновград.

"Може да кажем, че е погасен по периметъра. Когато казваме, че е локализиран трябва да сме сигурни, че няма опасност да има разрастване някъде в целия участък. Нека да приключат действията на колегите, двете огнища, които към момента погасяват, за да кажем", каза още старши комисар Васил Димов, директор РДПБЗН-Пловдив.

Вижте повече в прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна евакуацията заради големия пожар в община Струмяни
Започна евакуацията заради големия пожар в община Струмяни
Калояна Налбантова с първа победа на Олимпийски игри
Калояна Налбантова с първа победа на Олимпийски игри