НОВИНИ

Варненци завоюваха 5 медала от балкански турнир по ушу в Турция

Балканския отворен турнир в Турция премина при много силна конкуренция, като участие в него взеха бойци от 26 държави, повечето от Азия.

Варненци завоюваха 5 медала от балкански турнир по ушу в Турция
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 30.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезателите на варненския клуб по ушу “Шън Лун” спечелиха три златни и два бронзови медала от балканския отворен турнир в Турция. Състезанието премина при много силна конкуренция, като участие в него взеха бойци от 26 държави, повечето от Азия.

Срещаме се с Нарчин, Далия и Виктория в Морската градина на Варна. Паркът е мястото, където момичетата и другите състезатели на клуба тренират през лятото. И трите състезателки се върнаха с медали от турнира в Турция.

“Мисля, че много добре се представихме. Взехме и много добър опит от състезанието. Запознахме се с много хора от другите държави, които също развиват ушу и създадохме контакти с тях, което беше много полезно, обобщи представянето Пламен Кондов, треньор по ушу в клуб “Шън Лун”.

Нарчин е сред най-опитните състезателки в клуба. Тя е европейска шампионка за 18-годишни, а от състезанието в Одрин добави и два златни медала, спечелени в подражателните стилове и в дисциплината “Богомолка”.

“Искам да достигна до световно ниво и да гоня върхове, да се усъвършенствам колкото се може по-безкрайно”, сподели мечтите си Нарчин Хасан.

16-годишната Далия тренира китайското бойно изкуство от 6 години. В Турция талантливата състезателка спечели злато в дисциплината “Пиг-Ла”.

“Със сигурност получих доста опит от там. Но беше трудно наистина, доста голяма конкуренция имаше”, каза Далия Исмаил.

С два бронзови медала се върна и най-малката състезателка Виктория. Интересът към ушу се увеличава от страна на подрастващите, но треньорите срещат трудности при намирането на кадри.

“В училищата трудно ни допускат все още. От Ковида си стои този проблем и още не е разрешен, което е проблем за набирането на кадри и на деца, които искат да тренират, обясни Пламен Кондов.

Варненският клуб “Шън Лун” развива ушу от 15 години. В момента активно тренират около 20 състезатели. Следващата им цел е да се подготвят за предстоящото републиканско първенство в Перник и да спечелят нови медали.

Вижте целия материал във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков е скептичен за шансовете за правителство с третия мандат
Кирил Петков е скептичен за шансовете за правителство с третия мандат