НОВИНИ

Кой е извършителят на жестоката атака във Великобритания?

Не става дума за нападение с терористичен характер, уточняват властите, но мотивите за атаката остават неясни

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:07, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания все още е в шок след вчерашната жестока атака в Северозападна Англия. Трето дете почина от наранявания, след като вчера мъж нахлу в детска занималня по танци в град Саутпорт и нападна присъстващите с нож.

5 деца и двама възрастни остават в критично състояние. Атаката е извършена по време на танцова забава, посветена на Тейлър Суифт.

Извършителят е 17-годишен британски гражданин, който е задържан. Не става дума за нападение с терористичен характер, уточняват властите, но мотивите за атаката остават неясни.

Цветя, плюшени мечета и свещи бяха оставени до мястото на жестоката трагедия по време на танцови занимания за деца в град Саутпорт, недалеч от град Ливърпул.

На мястото днес пристигна и вътрешният министър Ивет Купър, за да се срещне с местни жители. Свидетелите разказват, че нападателят е пристигнал на мястото с такси, влязъл е с маска. Описват се сцени "като от филм на ужасите", докато децата бягат от местопрестъплението вчера преди обед.

"Получихме сигнал за наръгване с нож в 11 часа и 47 минути сутринта на адрес в Саутпорт. Когато полицаите са пристигнали са били шокирани, като са открили множество хора, деца, които са били жертва на свирепо нападение, с тежки наранявания. Децата са били на събитие, посветено на Тейлър Суифт в училище за танци, когато нападателят, въоръжен с нож, е влязъл в помещението. Смятаме, че възрастните, които са пострадали, са се опитали да предпазят децата", заяви Серина Кенеди, ръководител на полицията на графство Мърсисайд.

Днес в болница почина и трето дете - момиче на 9-годишна възраст. Другите две загинали деца също са момичета - на 6 и на 7 години.

Задържан е 17-годишен младеж. Роден е в Кардиф, родителите му са от Руанда. Местят се в Саутпорт, чийто плаж привлича летовници от цяла Северозападна Англия, през 2013 година. Съседите им казват, че са нормално семейство с нормални деца. Звездата Тейлър Суифт излезе с позиция в Инстаграм.

"Ужасът от вчерашното нападение в Саутпорт ме облива непрекъснато и съм просто в пълен шок. Загубата на живот и невинност и ужасяващата травма, нанесена на всички, които бяха там, семействата и първите реагиращи. Това бяха просто малки деца в клас по танци, не намирам думи как изобщо да изразя съчувствието си на тези семейства", коментира в Инстаграм Тейлър Суифт.

Британският премиер, крал Чарлз Трети и кралица Камила, принц Уилям и съпругата му Катрин - всички изразиха съболезнования от случилото се.

"Събитията са просто ужасни и знам, че цялата страна е дълбоко шокирана от това, което видя и чу. И знам, че говоря от името на всички, когато казвам, че нашите мисли са с пострадалите, техните семейства, приятели", каза още Киър Стармър, премиер на Великобритания.

Снимки: БТА

Нападенията срещу деца са крайно редки във Великобритания. Трагедията в Саутпорт напомни за най-кървавото масово убийство в училище в шотландския град Дънблейн през 1996 г., когато загинаха 16 ученици и учителят им. Все още не са установени мотивите на нападателя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев продължава защитата на олимпийското злато
Александър Зверев продължава защитата на олимпийското злато
Нова размяна на реплики между Джевдет Чакъров и финансовия министър
Нова размяна на реплики между Джевдет Чакъров и финансовия министър