НОВИНИ

Северна Македония е обхваната от пожари, 40 къщи изгоряха

Един човек е загинал, от сутринта е започнала и евакуация

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:38, 30.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Гори цяла Източна Северна Македония. 12 села са в капана на пламъците, съобщава се за една жертва. От сутринта е започнала евакуация.

Общините Свети Николе, Пробищип, Куманово, Щип, Старо Нагоричане - всичко е в пламъци. Най-тежко е в района на Свети Николе, където изгоряха 40 къщи.

Евакуацията започна сутринта, но е затруднена, тъй като къщите са пръснати на разстояние. Военни хеликоптери се борят с пламъците, които вече унищожиха царевица и ориз в района на Овче поле. Огън се разгоря и в района на Дойран на гръцко-македонската граница. Там са опожарени три къщи, след като искра пламва в депо за отпадъци.

"Ако някой види подозрителна дейност на лица, които се движат на открито или в гора, моля веднага да дадете сигнал. Няколко пожара са предизвикани нарочно, но вчера установихме, че огънят е възникнал от искра на електрически жици. Отново отправяме искане към EVN да затегне контрола върху електропроводите", каза Стоянче Ангелов - директор на Национален център за управление на кризи в Република Северна Македония.

Един човек загина при огнените стихии в района на Куманово, съобщиха властите. Причината е задушаване. Гасенето на пожарите е затруднено от силния вятър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 100 души са евакуирани от селата Кърпелево и Цапарево в община Струмяни
Около 100 души са евакуирани от селата Кърпелево и Цапарево в община Струмяни
Пожар изпепели къща във Велинград
Пожар изпепели къща във Велинград