НОВИНИ

Общественият съвет за създаване на Национална детска болница отчете дейността си

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:46, 07.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Общественият съвет за създаване на Национална детска болница представи отчет на дейността си.

Детското здравеопазване да е приоритет не само на думи, но и на практика. Теза, с която всички сме съгласни, но очевидно не можем да изпълним, защото Национална детска болница все още няма. След среща в Министерския съвет днес стана ясно, че ще бъдат отпуснати близо 1,3 млн. лева за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала на педиатрията в София.

"Всичките въпроси, които поставихте и за рентгена, и за скенера, и за ремонта на интензивното отделение ще ви бъдат осигурени средства".

"Около 7000 деца годишно минават през болницата. Знаете, това е болница с национално значение. Тя е единствената засега университетска детска болница у нас, в нея има ключови структури които единствено в нея присъстват и по тази причина към болницата се насочва утежнена детска патология от цялата страна", каза д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

И от помощта за единствената педиатрия в момента към бъдещето на Национална детска болница - до края на месеца ще започне събарянето на старите сгради на терена в Горна баня.

"Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца. Колкото до Националната детска, подчертавам, държавна болница - и там обсъдихме известни мерки", каза служебният премиер Димитър Главчев.

"Приключи обществената поръчка, направен е изборът на изпълнителя по събарянето на сградата, така че до края на месеца това ще бъде първата и важна стъпка", каза здравният министър д-р Галя Кондева.

И от Обществения съвет за изграждане на болницата отбелязаха това като важна стъпка, но заявиха, че паралелно трябва да бъдат решени и другите проблеми.

"Тази болница няма да заработи до момента, в който нямаме отговор за кадровата криза, тази болница няма да заработи до момента, в който нямаме отговор на това по какъв начин децата и техните родители ще стигнат лесно до нея. Тази болница няма да заработи по начина, по който искаме тя да заработи до момента, в който не се изчистят нормативните пречки, които ѝ пречат тя да се финансира", посочи Мария Брестничка, член на Обществения съвет, Национална мрежа за децата.

"Има етапи, които не могат да бъдат прескочени - ето това е разликата с частното строителство. Частникът не е задължен да минава конкурси, няма обжалвания, той си поема и знаете, че строителството като процес в днешно време и може действително за една-две години да построиш една сграда, но тук не можем да прескочим това, което е заложено по закон, когато говорим за държавен обект и то от такова значение", каза проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница.

"Искрено се надявам, че това е последният път, в който ние имаме нужда от скандал, за да дойде на дневен ред темата за детската болница и крачките напред", допълни Мария Брестничка.

От обществения съвет са поискали документите, с които е одобрено изграждането на частната детска болниците и причините решението да бъде прието, а по-късно отменено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък на бивши парламентарни шефове от двете най-големи формации се очертава на евровота
Сблъсък на бивши парламентарни шефове от двете най-големи формации се очертава на евровота
Ясни са вече битките по места за предсрочните парламентарни избори
Ясни са вече битките по места за предсрочните парламентарни избори