НОВИНИ

Продължават дипломатическите усилия за примирие в Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:14, 07.05.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Няма примирие в Газа, но дипломатическите усилия продължават. Снощи Хамас обяви, че е съгласен с предложението на египетските и катарските посредници. Въпреки че отхвърли сделката, Израел все пак изпраща в Кайро свои официални представители от среден ранг за допълнителни разговори.

Тази нощ израелската армия нанесе тази удари в Рафа, при които са загинали 20 души, и установи контрол над граничните пунктове.

Рафа осъмна с разрушения. Тази нощ Израел нанесе въздушни удари по града и разположи танкове в източната част, откъдето според израелската армия са евакуирани повечето жители и представители на хуманитарни организации. Установен е контрол над жизненоважния граничен пункт между ивицата Газа и Египет. От съображения за сигурност е затворен и Керем Шалом, след като Хамас обяви, че изстрелял ракети по пункта.

Дълги опашки с блокирани камиони с хуманитарна помощ се образуваха от египетската страна на пункта Рафа. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че разполага с резерви от гориво само за ден.

"Тази сутрин е най-мрачната в този кошмар, който продължава вече седем месеца. Всички видяхме лицата на празнуващи семейства в Газа, деца, танцуващи по улиците, които повярваха, че така чаканото примирие е постигнато. Че няма да има война, мъртви родители и близки, разселване. Няколко часа по-късно всичко се преобърна, когато стана ясно, че надеждата е фалшива, няма прекратяване на огъня и войната продължава. Можете да си представите смазващото разочарование", каза Йенс Лерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Хамас обяви снощи, че приема предложението на Египет за прекратяване на огъня, без да станат известни подробности за параметрите на сделката. Израел определи условията като неприемливи и продължи с ударите по Рафа, въпреки призивите да се откаже от операцията.

"Настъплението в град Рафа все пак започна, въпреки всички молби от страна на международната общност, САЩ, страните членки на ЕС - всеки умолява (израелския премиер Бенямин Нетаняху) да не атакува. Опасявам се, че това отново ще доведе до голям брой жертви, цивилни жертви. В Газа няма безопасни зони", посочи Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи.

В самия Израел не стихват протестите и натискът над правителството да върне заложниците. Асоциацията на израелците, чийто близки са заложници от 7 октомври, поиска международна подкрепа за постигането на примирие.

"Искаме заложниците да се приберат, но в същото време трябва да се отървем от Хамас".

"Правителството трябва да приеме сделката, разбирам, че е необходимо да се победи Хамас, но заложниците не могат да чакат".

Израелски правителствен говорител потвърди, че целта остава унищожаването на палестинската групировка, а край на конфликта ще бъде сложен, когато Хамас се разоръжи и освободи заложниците.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са вече битките по места за предсрочните парламентарни избори
Ясни са вече битките по места за предсрочните парламентарни избори
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнир по тенис от сериите Чалънджър в Маутхаузен
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнир по тенис от сериите Чалънджър в Маутхаузен