НОВИНИ

Ясни са вече битките по места за предсрочните парламентарни избори

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:38, 07.05.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Вече е ясна картината за изборите 2 в 1 - кой с кого и къде ще се бори за доверието ни. В 17.00 часа изтече срокът за регистрация на листите с кандидатите за депутати за предсрочните парламентарни и изборите за Европейски парламент. Къде ще са най знаковите битки и къде влизат нови играчи?

София

Лидерски сблъсъци по традиция се очертават в столичния 25-и многомандатен избирателен район - най-големият в страната, който излъчва 14 депутати.

Един срещу друг ще се изправят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ПП-ДБ традиционно вече залагат на Христо Петров - Ицо Хазарта, листата на "Възраждане" се оглавява от първия в партията - Костадин Костадинов, лидерът на БСП Корнелия Нинова е водачът на партията там. ИТН също залагат на лидера си Слави Трифонов. ДПС са избрали Станислав Анастасов. И още един лидер - Ваня Григорова, ще е водач на листата на новата коалиция "Солидарна България".

Кърджали е знаково място, един от бастионите на ДПС. Какво се случва там?

Кърджали ще е един от най-интересните градове на този вот. Ненамерилата място в 49-ия парламент Цвета Караянчева отново е водач на листата на ГЕРБ в Кърджали. Традиционно в града се явява председателят на ДПС, а сега за първи път там под номер едно е именно Делян Пеевски. Радослав Милев от ПП-ДБ ще се яви като водач на листата на коалицията, "Възраждане" излъчиха Георги Георгиев. До последно не беше ясно кой от БСП ще поеме водачеството там, но това ще е Христо Проданов. ИТН залага на Цветан Предов.

Почти лидерска ще е битката и за Пловдив. Именно листата за Пловдив-град е втората, която оглавява Бойко Борисов. Срещу него се изправя съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев, ДПС залагат на Танер Али, "Възраждане" на - Ангел Георгиев, БСП на Иван Петков, а ИТН на Станислав Балабанов.

Водачът на листата на ГЕРБ за евровота Росен Желязков ще води и листата в Благоевград. Срещу него се изправя бившият министър на регионалното развитие от ПП-ДБ Андрей Цеков. Градът е и вторият, който Делян Пеевски е избрал да е водач. БСП залагат на лидера Корнелия Нинова, "Възраждане" на Цвета Рангелова, а най-малката партия в сегашния 49-и парламент ИТН - Тошко Йорданов.

Днес ПП-ДБ обявиха листите си за националния вот. Прави впечатление, че от лидерите на коалицията единствено Атанас Атанасов не води нито една листа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общественият съвет за създаване на Национална детска болница отчете дейността си
Общественият съвет за създаване на Национална детска болница отчете дейността си
Продължават дипломатическите усилия за примирие в Газа
Продължават дипломатическите усилия за примирие в Газа