НОВИНИ

До месец собственици на унищожени овощни насаждения ще бъдат компенсирани

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:09, 05.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
месец собственици унищожени овощни насаждения бъдат компенсирани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Собственици на овощни насаждения, чиито площи силно пострадаха от студовете през март тази година се договориха с Министерството на земеделието да получат помощи възможно най-скоро - след около месец. Земеделските производители се съгласиха с министър Кирил Вътев, че е необходимо технологично време за обработка на документите и едва след това парите да постъпят по сметките им.

В Сливенско измръзналите градини са близо 16 000 декара. Сред тях са и овошките на Силвия и Христо от село Чокоба. Те отглеждат 47 декара праскови, като тази пролет всички са измръзнали, но грижите за градината продължават.

"Ние си ги гледаме самички, тъй като да си вземем хора, за да вземеш работник, това са големи разходи. Пръсканията са страшно много. Препаратите се качиха много. Парите вече свършиха и имаме дългове, които трябва да връщаме. За дизела, който се купува за обработката, тракторите, които влизат постоянно и няма как! Ако не обработим земята тази година и дърветата те просто няма да дадат за догодина. Така че ние догодина, какво ще берем", каа Силвия Иванова, с.Чокоба, Сливенско.

Силвия и Христо са доволни от днешното споразумение в земеделското министерство и се надяват скоро помощта да дойде.

"Очакваме поне 80% да ни помогне, защото ние вече сме на загуба. Ако не ни помогнат ние догодина изобщо няма да можем да откъснем нищо", посочва Силвия Иванова.

От Министерство на земеделието заявиха, че парите за помощ на стопаните с измръзнали площи са осигурени. Тази година обаче е първата, в която земеделските производители участват в нови екосхеми. Затова трябва да приключи процесът на очертаване на парцелите и едва след това да се издадат нужните протоколи и документи.

"Ние разбираме, че има нужда от технологично време, за да ни изплатят парите. Но нашият призив е колкото се може по-скоро да се изплати тази помощ, да не се изчаква приключването на стопанската или календарната година и да влезем в следващата стопанска година. Защото за нас вече ще бъде късно тогава", заяви Синан Вейсал, Браншова камара плодове и зеленчуци, район Русе.

Според днешното споразумение в края на август и началото на септември трябва да започне изплащането на помощите за измръзвалите площи.

По темата работят Зоя Велинова, Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде е пътувал Зеленски от началото на войната досега?
Къде е пътувал Зеленски от началото на войната досега?
Волейболните ни националки до 17 години спечелиха бронзов медал от Балканиадата в Сърбия
Волейболните ни националки до 17 години спечелиха бронзов медал от Балканиадата в Сърбия