НОВИНИ

"Добрите истории": Ученици и доброволци от Мездра организират благотворителни базари за хора в нужда

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
10:30, 14.07.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Няма значение дали живееш в голям или малък град, нито на колко си години, когато имаш голямо сърце. Такива са децата на Мездра и вече са научили най-ценните уроци, извън класната стая. Даряват за другите, които нямат това, което те имат.

Децата сами избират какви каузи да подкрепят.

"Много ни се искаше от една страна да подкрепим тях, а от друга страна да успеем да създадем знанието за това колко е важно да даряваш, да подкрепяш, да бъдеш съпричастен. Някак си ни се иска да изградим такава култура, която да инвестира в това знание в младите, в малките, в тези, които сега растат", разказва Яна Рупева, директор на фондация Проект "Северозапад".

Основано преди век, основно училище "Христо Ботев" отваря врати благодарение на доброволци и дарители. В този дух за помощ се възпитават и поколения ученици. Днес Никол и Виктор се учат, че всяко добро има значение, ако вложиш душа.

"Направихме гривни, ключодържатели и магнити, магнитите и ключодържателите са от дърво, а гривните са от мъниста и ластик", обясни ученикът Виктор Павлов.

"Бяха изработени в класната ни стая, на няколко чина ги правехме, от дърво, има едно дете, което донесе дръвчетата и там ги пилехме, след което ги надписахме отгоре, залепихме им магнит, а другите им сложихме отгоре ключодържател", допълни Никол.

Изделията на децата са с кауза - искат да помогнат на дете в нужда да се излекува. С поредица от благотворителни базари, организирани по проект на Фондация "Америка за България“ учениците от основоното училище "Христо Ботев" успяват да съберат над 3000 лв.

"Получихме информация за това, че ще има такъв проект, по който можем да работим. Трябва да ви кажа, че много бързо го взехме решението, всички бяха "за", приеха го присърце", каза Цветанка Василева, класен ръководител.

"Искам да помогна на детето Сиянка, за да може то да учи и да играе като нас, като нормалните деца", каза Виктор Павлов, ученик.

Идеята дарените средства да отидат за Сиянка идва от самите деца, без никаква намеса от страна на класния ръководител.

"Много ни се иска от една стана да продължим да работим с тях по този методичен, ежедневен начин, така че дарителството и доброволчеството да станат част от ежедневието им. Активно тече и нашата кампания за събиране на средства. Надяваме се през октомври да раздадем първите стипендии на деца в Мездра", обясни Яна Рупева.

С грижа и за възрастните, Яна мечтае да отвори патронажна кухня за хора в затруднено положение. Така, преди три години, с помощта на дарители, мечтата ѝ се сбъдва.

"Успяхме да изградим и патронажна кухня, която вече три години работи и доставя храна в повече от 17 населени места в община Мездра и община Враца. През годините, благодарение на дарителската подкрепа успявахме да осигуряваме безплатно хранене за хора в крайна нужда".

В резултат на това дарителите създават фонд, който подкрепя младите, но и ги учи на съпричастност към уязвимите.

"Животът ни сблъска с една възрастна жена, която беше силно инвалидизирана, на легло. Децата ѝ прибираха пенсията, минаваха веднъж седмично и мятаха една кутия вафли и тя живееше седем дена на вафли. Тогава домашната помощница ни разказаше как ѝ занесла лютеница и хляб и възрастната жена така се зарадвала... помощницата разказваше: "децата ми на сладкарница не са се радвали толкова". И тогава се появи желанието да направим кухнята", разказа още Яна Рупева.

A децата от Мездра вече виждат смисъла от осемте благотворителни базара. Благодарение на тях социалният дом в Мездра вече има нови електрически и домакински уреди. С парите успяват да дадат надежда и за лечението на мъж от града, както и на техен съученик. И са убедени, че за добрите дела няма възраст. За тях трябва сърце.

Вижте повече в репортажа

Гледайте още от "Добрите истории"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС върна втория мандат, Радев свиква консултации утре
ГЕРБ-СДС върна втория мандат, Радев свиква консултации утре
Иван Горанов премина в гръцки отбор
Иван Горанов премина в гръцки отбор