Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Надежда Йорданова: Предвижда се механизмът за разследване на главния прокурор да действа от следващата година

от БНТ
08:40, 14.07.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Докладът на Европейската комисия за върховенството на правото у нас е съпътстван с оптимизъм, тъй като отбелязва амбициозния план на правителството за сериозна и ефективна съдебна реформа. Това заяви в студиото на "Денят започва" правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

Европейската комисия следи всички мерки, включително необходимостта от механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, подчерта Йорданова. Тя коментира позицията на прокуратурата и на Иван Гешев, че предлаганите досега реформи са по-скоро в политическата сфера, отколкото в професионалната.

"Главният прокурор трябва да се съсредоточи върху изпълнението една от основните критики - липсват и влезли в сила присъди относно корупционните схеми по високите етажи. Като гражданин има право на такъв коментар, разбира се. Ако има желание да влезе и да го промени - политическият живот е отворен, да напусне поста си на главен прокурор и да се заеме с тази задача. Дотогава трябва да направи така че ръководената от него прокуратура а действа ефективно".

Законопроектът за орган, разследващ главния прокурор, е готов и е въпрос на дни да бъде предложен за обществено обсъждане заяви Йорданова. Предвидено е мярката да стане действаща в началото на следващата година.

"Мисля, че България рядко е била в ситуация за започне да изпълнява действия, преди да е настъпил крайният краен срок, а напротив - с достатъчно ясно планиране. Този закон ще бъде изпратен за становище на Венецианската комисия още този есен. Както е отбелязано, през септември ще бъде консултиран в Европейската комисия, октомври е Венецианската комисия."

КС: Главният прокурор може да бъде изслушван в парламента на всеки три месеца

Част от проектозаконите в сферата на правосъдието вече са в парламента - антикорупционният закон, изменението в търговския закон, законът за търговската несъстоятелност, заяви министърът. Надежда Йорданова призова депутатите да излъчат свои представители във ВСС, тъй като мандатът на сегашния изтича на 9 октомври.

"Ако нямаме избран ВСС, сме изправени пред сериозната опасност да се блокира работата на съдебната власт. това не бива да се допуска. Друга критика на ЕК - когато се избира парламентарната квота, народните представители не трябва да избират в нея действащи прокурори и следователи, защото това е една от важните мерки, за да се ограничили фактическата власт на главния прокурор върху пленума на ВСС".

Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани, сочи експертиза, изпратена до Европейския парламент

Попитана за изпратения от прокуратурата доклад до ЕП относно снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Надежда Йорданова подчерта, че главният прокурор дължи отчетност пред Народното събрание и уважение към депутатите.

"За мен буди недоумение как така главният прокурор информира евродепутати за текущо производство. Спрямо ЕП ние трябва да отговаряме на всички поставени въпроси. Моята грижа е защо Иван Гешев не отговаря на българските народни представители."

Трагичната катастрофа в София поставя въпроси относно подобряване на законодателството, но поставя и въпроса за автоматизиране системата на връчване на актове за пътнотранспортни произшествия, заяви правосъдният министър.

"Това, което видяхме ние - 50 невръчени акта, показва колко е важна тази реформа".

Четирите парламентарни сили трябва да положат всички сили да съставят правителство, коментира още Надежда Йорданова. Според нея президентът ще предприеме мъдър ход със свикването на консултации преди връчването на третия мандат. Тя потвърди, че ако от "Демократична България" получат третия мандат, ще предложат премиер от "Продължаваме промяната".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гребците в Русе тренират при изключително лоши условия
Гребците в Русе тренират при изключително лоши условия
Местят мача Македония Гьорче Петров - ЦСКА извън Скопие?
Местят мача Македония Гьорче Петров - ЦСКА извън Скопие?