Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани, сочи експертиза, изпратена до Европейския парламент

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:38, 13.07.2022 (обновена)
7206
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Петорна компютърна експертиза на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, изпратена от българската прокуратура до Европейския парламент в Брюксел, показва, че снимките са били манипулирани.

Това съобщи чешкият евродепутат от групата на ЕНП Томаш Здеховски, който ръководеше мисията на ЕП в София през април.

Здеховски каза тази сутрин при откриването на заседанието на Комисията по бюджетен контрол, че е получил писмо от българската прокуратура с информация за извършената експертиза. Според евродепутата от ГЕРБ ЕНП Андрей Новаков резултатите от нея досега не са били оповестявани в България.

Те са изпратени на евродепутатите, които по време на посещението си в София са изискали повече информация за важни дела от обществен интерес. Чешкият евродепутат прочете заключенията от българската експертиза, според която снимките са манипулирани.

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова призова главният прокурор Иван Гешев да предаде информацията за експертизата и на българския парламент.

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Интерпретацията за експертизата има усещане за политизиране на случая с чекмеджетата на Борисов

В писмото на евродепутатите се споменават и разпити на работещи в резиденция "Бояна", които твърдят, че никога не са виждали кюлчета и пачки пари, запечатани на снимките.

“Относно процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия премиер Бойко Борисов - по време на предварителното производство бяха проведени редица следствени мероприятия. Бяха назначени общо пет технически компютърни експертизи за изследване на публикуваните снимки и видео. Накратко - изследването показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките. Има несъответствие в цвета на водните знаци, полиграфските стикери и сенките на обектите. Изследването показа също, че има многобройни промени в характеристиките на файловете, манипулирайки датите на заснемане на снимките. Метаданните на някои от тях са били премахнати. Някои от снимките изглежда са направени във време, когато бившия премиер е изпълнявал официални функции извън дома си. Според експертите позицията на обекти на различните снимки е една и също, въпреки че се твърди, че снимките са правени в интервал на година и половина. Според пет експертизи има обстоятелства, които поставят под въпрос автентичността на снимките и видеата” - каза Здеховски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е заявил участие в Монреал
Григор Димитров е заявил участие в Монреал
ГЕРБ внесоха в НС проекторешение за таван на горивата от 2,70 лв.
ГЕРБ внесоха в НС проекторешение за таван на горивата от 2,70 лв.