Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Доц. Ангел Кунчев: Задължителната ваксинация няма да наруши ничии свободи

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 15.09.2021
5397
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Това, което направи Министерството на образованието като подробно разписване на начините на работа при различните ситуации, е много добро и ако се спазва, рискът се минимизира на приемливи нива". Това каза в "Още от деня" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод присъственото откриване на новата учебна година.

Той заяви, че не е задължително да стигнем до пик на заразата, при който болничните легла да са пълни, тъй като макар и бавно, броят на ваксинираните се повишава, повишава се и броят на хората, срещнали се с вируса и изградили имунитет.

Първият учебен ден - тържества за различните класове по различно време

"Мерките, които макар и да не се спазват навсякъде, все пак оказват своето въздействие. В училище не може да се създаде напълно изолирана среда, но ако се минимизира рискът, няма да пламнат цели училища", прогнозира доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че мерките, приети за училищата, са леко смекчени.

"Решенията ги взимаме така, че да постигнем минимални загуби. Ние може да сме експерти, но живеем в тази страна и на никого не му се иска да я хвърлим в икономическа криза, от която излизането ще е много трудно, а също и да оставиш много хора без препитание", отбеляза той.

По повод необходимостта от ваксинация за справяне с пандемията, доц. Кунчев подчерта, че данните сочат, че "едва 6 - 7% от хоспитализираните пациенти са имунизирани - много често не напълно имунизирани". По думите му Урсула фон дер Лайен е абсолютно права - това е епидемия на неимунизираните".

Урсула фон дер Лайен към българите - Ваксинирайте се

Що се отнася до икономиката, той е категоричен, че ако продължаваме да се държим като "идиотите на Европа", ще ударим страшно икономиката и туризма. Ангел Кунчев прогнозира, че догодина никой няма да поиска да дойде в България, ако темпът ни на ваксинация е същият.

"Една епидемия е извънредна ситуация и когато е разположена в политически нестабилна ситуация, дори само при едни избори, това пречи. Ние я разположихме при три избора и е естествено, че това има влияние", коментира доц. Кунчев и добави, че той е категорично за задължителна ваксинация на определени групи.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че това няма да накърни ничии свободи, като се позова на становищата на върховните европейски съдилища, според които щом живееш в общество, имаш права, но и задължения. Правото на здраве стои над правото на избор, подчерта в заключение доц. Кунчев.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия победи Германия за 1/2-финал на Евроволей 2021
Италия победи Германия за 1/2-финал на Евроволей 2021
Откраднаха пари от кутия за дарения в Карнобат
Откраднаха пари от кутия за дарения в Карнобат