Какво се случва с дрехите от контейнерите за рециклиране?

Айше Сали
от Айше Сали
17:30, 15.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Есенното почистване наближава, а с това и времето, когато сменяме гардероба си. Какво правим с дрехите, които не носим?! Възможност - да ги изхвърлим в контейнерите за дрехи. Ползите от това са най-вече екологични, а наред с това при контейнерите с логото на Българския Червен кръст има и благотворителен елемент.

Това, което в Европа се случва от четвърт век, в България започва едва преди 5 години, но пък хората подкрепят идеята, дори това, което изхвърлят, да не отива на вятъра.

"Стартирахме, ако не се лъжа, с около 30 контейнера. В момента са 130, като разчитахме на един плавен растеж, популяризирайки тази нова практика по всевъзможни начини да се получи една приемственост с все повече квартали, все повече локации", казва Антон Гичев, управител на фирмата, която стопанисва контейнерите.

QR код показва колко е пълен контейнерът. След изпразването започва сортиране. Това, което все още става за носене, отива в страни, където хората биха купили дрехите на символични цени. Останалото се преработва и се произвеждат материали като вата или кърпи за почистване.

И от Столичната община, и от фирмата, която стопанисва контейнерите за текстил с логото на БЧК, отчитат, че събират около 1 тон текстилни отпадъци годишно. Пандемията обаче е довела до увеличаване на това количество. В контейнерите на Общината от началото на годината вече са събрали 900 000 килограма.

"Хората имаха възможност да изчистят гардеробите си, мазетата си, където са държали стари дрехи и изхвърлиха всичко. Затова и екипите работеха денонощно, за да могат да смогнат със събирането на контейнерите и торби", обяснява Татяна Асенова от Столична община.

И въпреки че много трудно могат да бъдат отворени, вандалски прояви с контейнерите за дрехи има.

Местата на контейнерите за дрехи са посочени на страницата на Столичния инспекторат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хиляди делфини биват избити само за ден в европейски води
Хиляди делфини биват избити само за ден в европейски води
Вики Томова започна с победа във Валенсия
Вики Томова започна с победа във Валенсия