НОВИНИ

Какво се случва с дрехите от контейнерите за рециклиране?

Айше Сали
от Айше Сали
17:30, 15.09.2021
6326
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Есенното почистване наближава, а с това и времето, когато сменяме гардероба си. Какво правим с дрехите, които не носим?! Възможност - да ги изхвърлим в контейнерите за дрехи. Ползите от това са най-вече екологични, а наред с това при контейнерите с логото на Българския Червен кръст има и благотворителен елемент.

Това, което в Европа се случва от четвърт век, в България започва едва преди 5 години, но пък хората подкрепят идеята, дори това, което изхвърлят, да не отива на вятъра.

"Стартирахме, ако не се лъжа, с около 30 контейнера. В момента са 130, като разчитахме на един плавен растеж, популяризирайки тази нова практика по всевъзможни начини да се получи една приемственост с все повече квартали, все повече локации", казва Антон Гичев, управител на фирмата, която стопанисва контейнерите.

QR код показва колко е пълен контейнерът. След изпразването започва сортиране. Това, което все още става за носене, отива в страни, където хората биха купили дрехите на символични цени. Останалото се преработва и се произвеждат материали като вата или кърпи за почистване.

И от Столичната община, и от фирмата, която стопанисва контейнерите за текстил с логото на БЧК, отчитат, че събират около 1 тон текстилни отпадъци годишно. Пандемията обаче е довела до увеличаване на това количество. В контейнерите на Общината от началото на годината вече са събрали 900 000 килограма.

"Хората имаха възможност да изчистят гардеробите си, мазетата си, където са държали стари дрехи и изхвърлиха всичко. Затова и екипите работеха денонощно, за да могат да смогнат със събирането на контейнерите и торби", обяснява Татяна Асенова от Столична община.

И въпреки че много трудно могат да бъдат отворени, вандалски прояви с контейнерите за дрехи има.

Местата на контейнерите за дрехи са посочени на страницата на Столичния инспекторат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди делфини биват избити само за ден в европейски води
Хиляди делфини биват избити само за ден в европейски води
Вики Томова започна с победа във Валенсия
Вики Томова започна с победа във Валенсия