НОВИНИ

Над 706 000 ученици отново са в класните стаи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:18, 15.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Учебна година започна за над 706 000 български ученици. Първокласниците са близо 59 000. Засега ще се учи присъствено.

За втора година учебният процес започва нетрадиционно заради COVID-19. Според разпорежданията на просветния министър тържествата трябваше да са навън, а отделните випуски да не взаимодействат помежду си. Учениците пък влизат в училищата по специален график.

"За малките, за начален етап, мисля, че трябва да бъде в присъствена форма на обучение - това е най-добрият вариант. Но все пак трябва да се опазим живи и здрави, здравето наистина е най-ценното, така че може би ротационният принцип за по-големите класове, но за първокласниците е най-добре в училище с госпожата", коментира Луси Миленкова, майка на първокласничка.

"Всички сме максимално за присъствено обучение, но аз никога не съм подценявала предимствата и на онлайн обучението. В 25-о училище имахме едно много добро онлайн обучение", заяви Надка Доковска, директор на 25-о ОУ.

Ще правите ли тестове на децата, до какво решение стигнахте?

"90% от родителите трябва да изявят желание или да дадат своето разрешение, за да бъдат тествани децата ежеседмично с бързи тестове. Засега такова желание сред родителите не е генерирано и не е демонстрирано, каквото показват анкетите", каза Силвия Кирова, председател на Обществения съвет на 25-о ОУ.

Ще продължи ли и занапред присъственото обучение?

"След това наблюдаваме ситуацията учителите, директорите на локално ниво, регионалните РЗИ, ние в просветното министерство и синхронно ще взимаме решения с оглед максимално присъствие на учениците при минимален риск", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десподов: Настроени сме за победа в Дания
Десподов: Настроени сме за победа в Дания
46-ият парламент - каква е равносметката на политиците?
46-ият парламент - каква е равносметката на политиците?