НОВИНИ

Какви са предизвикателствата и неотложните задачи пред ЕС за следващата година?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:17, 15.09.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Пандемията и овладяването ѝ бяха акцент в речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Посланието ѝ - Европейският съюз се справя много добре, но повод за притеснения са тревожни различия в дела на ваксинираните.

"Европа е готова. Осигурили сме още 1,8 милиарда дози. Това е достатъчно за нас и съседните държави в случай, че е необходимо да се поставят допълнителни дози. Нека направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", каза Фон дер Лайен.

Специално за БНТ: Урсула фон дер Лайен към българите - Ваксинирайте се

Тя говори за проблемите с върховенството на закона, без да споменава отделни държави, но обеща Еврокомисията да дава конкретни препоръки в бъдеще.

"От 2022 г. нашите доклади относно върховенството на закона ще включват в допълнение и конкретни препоръки към държавите членки. Въпреки това в някои държавите членки са налице тревожни явления. И тук искам да подчертая нещо — винаги започваме с диалог. Диалогът обаче не е самоцел, а трябва да води до резултат", подчерта председателят на ЕК.

Фон дер Лайен съобщи, че 2022 г. ще бъде посветена на младите хора в ЕС. В залата в Страсбург тя дойде с младата параолимпийка от Италия Беатриче Вио - носител на златен медал от последните параолимпийски игри.

"Нейната история е тази на човек, който е надмогнал всички препятствия. На успех, дължащ се на талант, упоритост и неугасващ оптимизъм. Тя е въплъщение на своето поколение: лидер и застъпник на каузите, в които вярва. И тя е успяла да постигне всичко това, като остава вярна на своето убеждение — ако изглежда невъзможно — то тогава може да бъде направено. Se sembra impossibile, allora si può fare - това е духът на основателите на Европа и това е духът на следващото поколение на Европа. Затова нека почерпим вдъхновение от Бебе и от всички младежи, които променят разбирането ни за "възможното", коментира Урсула фон дер Лайен.

По традиция в пленарната зала присъстваха всички еврокомисари. И пак по традиция, двете скандинавки едновременно плетяха и си водеха записки, докато слушат речта на председателя на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установено е огнище на COVID-19 в шивашки цех в Бургас
Установено е огнище на COVID-19 в шивашки цех в Бургас
Радев назначава утре нов служебен кабинет - какви са очакванията и коментарите
Радев назначава утре нов служебен кабинет - какви са очакванията и коментарите