НОВИНИ

Първият учебен ден - тържества за различните класове по различно време

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:55, 15.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Новата учебна година започна за над 706 000 български ученици. Първокласниците са близо 59 000. Засега ще се учи присъствено.

На празник като на празник! Въпреки COVID-19 и мерките днес най-щастливи и нетърпеливи са първокласниците.

Малката Нелия с нетърпение е чакала да тръгне на училище. "Интересно ми е да уча и всичко останало. Обичам да решавам задачки", разказва тя.

БНТ: Ранното ставане няма ли да ти пречи?

- Не.

БНТ: Какво ще ти бъде най-интересно?

- Да се науча да чета.

Заради разпорежданията на просветния министър отделните випуски да не се срещат помежду си, тържеството в столичното 25-о основно училище беше само за първи и пети клас. Така постъпиха и в цялата страна - училищата избираха само по няколко випуска за тържеството. Най-често - 1-ви, 5-и, 8-и и 12-и клас. След химна и издигането на националния флаг зазвъня и първият учебен звънец.

След 11.30 ч. в училището дойдоха и учениците от другите класове, които влизаха по график и от два различни входа. Родители, учители, деца - всички днес казаха, че искат да учат присъствено и след днешния ден.

"Присъствено, присъствено! Защото е по-добре да видим какво ще е в пети клас, отколкото онлайн", бяха категорични петокласниците.

"Категорично трябва да са присъствено, защото те нямат изградени никакви навици все още", казва Галина Ганева, майка на първокласник.

"Всички ние сме максимално за присъствено обучение", коментира Надка Доковска, директор на 25-о ОУ.

Образователният министър проф. Николай Денков пожела децата да са здрави и да има присъствено обучение. Припомни, че при 10% болни или се преминава към ротация, или се затваря училището.

"До ранния следобед всички училища с копие до РУО-тата изпращат информация до нас, на тази база същия ден, още до вечерта подготвяме заповедите и ги издаваме, така че другия ден да се премине към съответното обучение. Дано не се налага, но истината е, че ще се наложи. На някои места", обясни проф. Николай Денков.

Министър Денков: При 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение

Засега в училищата няма решения и за бързи тестове на учениците. Трябва да са съгласни 90% от родителите.

"Засега такова желание сред родителите не е генерирано и не е демонстрирано, показват анкетите", каза Силвия Кирова, председател на Обществения съвет на 25-о ОУ.

Може би след броени дни предстои да видим какво ще се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев назначава утре нов служебен кабинет - какви са очакванията и коментарите
Радев назначава утре нов служебен кабинет - какви са очакванията и коментарите
Как се изработват традиционни съдове за ракия и вино?
Как се изработват традиционни съдове за ракия и вино?