НОВИНИ

Доц. Тодор Чобанов: Още в петък е извършен крепеж на покрива на Шапкаревата къща

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
08:42, 30.11.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

На 25 ноември горя една от емблематичните сгради на Стара София - Шапкаревата къща на бул. "Скобелев”.

Още в петък е извършен крепеж на покрива и други укрепителни дейности, заяви в "Денят започва" по БНТ зам.-кметът по култура и образование в Столична община доц. Тодор Чобанов.

"Това е втори път, в който влизаме. Първия път беше пролетта, когато предприехме серия от действия по отношение на този обект, за който смятаме, че са налице всички основания за това да има статут на културна ценност и да бъде съхранен в оригинален вид, каквито са нагласите на обществото", каза още Чобанов.

Днес и утре ще заседава Националният съвет за културно наследство към министъра на културата. Когато съветът вземе своето допълващо решение, ще има основание къщата да получи статут, да се изработи нов подробен устройствен план, в който ще се гарантира оригиналният вид на сградата.

Каква ще е съдбата на изгорялата къща паметник на културата в София

"Ако собствениците не я реставрират, което е нужно да се случи, ще започнем да налагаме и съответните санкции", категоричен беше Чобанов.

Защо трябваше да стигне до това състояние тази сграда - въпрос, който си задават всички софиянци.

"Още в 90-те години Конституционният съд отмени определени текстове от тогавашния закон за паметниците на културата и музеите, които позволяваха по-бърза развръзка с подобни случаи. Такива текстове действат в редица европейски държави, включително и в съседни нам държави. Така че българското законодателство за съжаление в тази част е доста трудно за прилагане, процедурите са дълги и сложни, и ние действително от години апелираме да има един сериозен ремонт на тези текстове в Закона за културното наследство", обясни доц. Чобанов.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи кампанията за мъжко здраве Movember
Приключи кампанията за мъжко здраве Movember
Първи сняг в София (Снимки)
Първи сняг в София (Снимки)