Каква ще е съдбата на изгорялата къща - паметник на културата в София

от Ростислава Генчева
20:56, 27.11.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Каква ще е съдбата на Шапкаревата къща на столичния булевард "Скобелев"? Днес започнаха обезопасителните и укрепителните дейности по сградата, която в сряда горя. Според заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов има съмнение за умишлен опит да бъде разрушена сградата, за да бъде избегнато реставрирането.

Днес, порутена и опожарена, Шапкаревата къща, все още крие красотата си в извивките и детайлите на кокетните си балкончета.

От 2002 г. тя става собственост на фирма. През 2004-а къщата е извадена от регистъра на паметниците на културата. Тогава директор на НИПК към Министерство на културата е арх. Георги Угринов, а министър е Божидар Абрашев. Шапкаревата къща е сред още много емблематични сгради в центъра на София, които остават без статут на архитектурен паметник от местно значение по същото време.

Паметник на културата в София горя заради пожар от самонастанил се клошар

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Защото обект без статут е като човек без паспорт. Това са обекти, изложени на риск, които сега се борим един по един да ги върнем в статут, да гарантираме тяхното опазване.

През пролетта на 2020 г. Столичната община предприема действия по обезопасяване на сградата към училището и тротоара. На собственика е издадено и връчено наказателно постановление, а кметът Йорданка Фандъкова официално иска да бъдат предприети мерки по връщане на статута на Шапкаревата къща от Министерство на културата. Тези действия не съвпадат с намерението на собствениците.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Вижте, това са фирми, които ги закупуват с инвеститорски интерес. Те не гледат на тях като знакова старина, а като една пречка да осъществят своите инвестиционни намерения.

В понеделник се очаква положителното второ становище на експертния съвет към Министерство на културата, за да могат да продължат по-нататъшните действия по съхраняването на сградата.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Ще направим нов ПУБ, който предвижда запазване на сградата в оригинални параметри и второ да започнем да налагаме съответните санкции по закона на София, знаете че те са по-високи от обичайните и достигат до 100 000 лева.

Освен тази санкция, по съдебен път Столичната община ще потърси от собственика и сумата, която ще инвестира в укрепителните дейности и впоследствие в ремонта и реставрацията на Шапкаревата къща.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вандали разрушиха паметника на българите, загинали на кораба "Илинден" в Охрид
Вандали разрушиха паметника на българите, загинали на кораба "Илинден" в Охрид
Над 200 виртуални срещи в "Нощта на учените"
Над 200 виртуални срещи в "Нощта на учените"