НОВИНИ

Над 200 виртуални срещи в "Нощта на учените"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:45, 27.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Нощта на учените тази година е по-различна, с онлайн срещи, но и с по-дълга програма. От днес до неделя всеки, който иска да се потопи в тази територия, може да избере от над 200 виртуални срещи, организирани от 55 партньори от цялата страна.

Кодовото име на Нощта, в която се включват над 400 града в Европа и по света, е FRESHER. На родна територия програмата започна днес. В Техническия университет София приеха отново предизвикателството, но тази година със специално студио.

проф. д.н. Иван Кралов - ректор на ТУ-София: Искаме да се види, че в България, както и в другите страни, има наука, която може да бъде приложна и която се прави в полза на индустрията, на регионите, на обществото, за неговото благоденствие.

COVID ситуацията промени схемата - но така с онлайн срещите могат да се присъединят много повече участници в дискусиите. В 15.00 ч. започнаха виртуалните срещи с любопитните. Фокусът е върху младите учени, които разработват смели идеи. 14 проекта се насочват към актуалните сфери, с интересни приложения.

доц. д-р Георги Ангелов - директор "Връзки с обществеността", ТУ-София: Имаме няколко приложения в много актуалната и важна транспортна област, за въздушно движение, симулатори на полети, които помагат да се образоват специалисти в областта, което е от критична важност. Имаме приложения за информационни технологии в образованието.

Нощта на учените отваря широко врати, стотици светила от родната наука ще отговарят на въпроси, младите учени поемат щафетата. Ще разберем как се отглеждат растения в Космоса, страдат ли растенията от затлъстяване и как се превръщат в ГМО. Организирани са и конкурси за най-малките участници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква ще е съдбата на изгорялата къща - паметник на културата в София
Каква ще е съдбата на изгорялата къща - паметник на културата в София
В новия брой на "Европейци": Как едно семейство пренесе ароматите на България в Европа
В новия брой на "Европейци": Как едно семейство пренесе ароматите на България в Европа