НОВИНИ

В новия брой на "Европейци": Как едно семейство пренесе ароматите на България в Европа

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 27.11.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В следващото издание на "Европейци" - утре вечер, веднага след централните новини в 20.00 ч., ще ви разкажем за семейство от Панагюрище, които от години се занимават с производство на биомасла от рози и лавандула. А когато в бизнеса се включват и децата им, ароматите на България се пренасят и в Европа.

Васил Ралчев - биоземеделец: Далечната 2000 г. моите родители са започнали с биоземеделие и това е било пълна екзотика тук.

Веселина Ралчева - биоземеделец: И двамата със съпруга ми сме със съвсем други професии, аз съм завършила хорово дирижиране, той пък беше инспектор в пожарната и просто решихме така да добавим към заниманията си и земеделие.

Започват почти на шега. И 20 години по-късно не просто изнасят продукция за близо 20 държави, а дават работа на десетки семейства от района на Панагюрище.

Васил Ралчев - биоземеделец: В града ни в момента има над 30-40 семейства, които назначаваме целогодишно и това са семейства от малцинствата, цялата местна икономика се развива заради това. И това е един цикъл, който е затворен.

Янко Бонев - работник: 17 години работя в тази фирма. Промених се във всяко едно отношение, работата ми помогна да си изучавам децата да си плащам сметките, данъците също.

Веселина Ралчева - биоземеделец: Всички те имат вече друг вид мечти за децата си.

А семейство Ралчеви вече гледат към следващия си проект - нова дестилерия, която изграждат с европейско финансиране.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Още от "Европейци" вижте ТУК

Автори: Деница Торньова, Антон Марчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 виртуални срещи в "Нощта на учените"
Над 200 виртуални срещи в "Нощта на учените"
Редица държави със стъпки към ваксинирането срещу COVID-19
Редица държави със стъпки към ваксинирането срещу COVID-19