НОВИНИ

Домът на Богородица в Ефес привлича поклонници от цял свят (СНИМКИ)

домът богородица ефес привлича поклонници цял свят снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:23, 26.05.2024
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Слушай новината

Античният Ефес е един от най-древните градове в Източното Средиземноморие и със своята запазена архитектура е магнит за туристи от цял свят. Наред с множеството забележителности той привлича християните от цял свят с дома на Дева Мария, майката на Иисус Христос.

Доказателствата

Малко преди Иисус Христос да бъде разпънат на кръста, Той оставя своята майка на близкия си приятел Свети Йоан. Той я поверява на грижите му с думите: "Сине мой, това е твоята майка".

След възнесението на нашия Господ, в Йерусалим започват гонения срещу християните. Убити са Свети Стефан и Свети Яков. Йоан, който се е страхувал за живота на Божията майка, решава да напусне града и я взима заедно със себе си. Двамата пристигат в Ефес през 43 г. Свидетелства за това намираме както в Евангелието, така и в "Житията на светиите".

Как е открит дома?

Откриването на къщата на Богородица, разположена на хълма Бюлбюл край древния Ефес, започва с видението на немската монахиня Анна Катарина Емерих (1774-1824 г.), която никога не е посещавала региона. Тя сънува сън, в който има видение за точното местоположение на къщата, в която Дева Мария прекарва остатъка от дните си: "Къщата на Дева Мария е на планината зад Ефес, оттам се виждат и Ефес, и морето, а там има хладна изворна вода" – буквално така е звучало това видение.

Монахинята никога през живота си не напуска родните германски земи. Тя описва всичките си видения в книгата "Животът на Пресвета Богородица", която впоследствие привлича вниманието на католическия свят.

През 1881 г. Ватикана започва търсенето на дома на майката на Христос. Десет години по-късно с книгата на Анна Катарина Емерих се запознава френският изследовател Еужен Пулен. Той е директор на Френския колеж в Измир и специалист по иврит. Пулен, познаващ добре еврейските традиции, решава да организира пътешествие до Ефес. Заедно със своите приятели той потегля към древния град на 27 юли 1891 г.

След два дни безрезултатно търсене те спират да пренощуват в Кушадасъ, а на следващата сутрин пристигат уморени на малко плато, където се отглежда тютюн. Попитали за вода жените, работещи на полето, и получили следния отговор: "Нямаме вода, но отидете в манастира и там ще намерите вода". И жените им посочили една силно разрушена къща в планината.

След като утоляват жаждата си, четиримата изследователи се оглеждат озадачено. Разрушената къща, планината зад къщата, морето пред тях... Всичко е точно както в описанието, направено от Катарина Емерих за къщата на Дева Мария... Немската монахиня пише, че от върха на планината, където се намира къщата на Дева Мария, се виждат Ефес и морето. В продължение на два дни те тичали от хълм на хълм, но Ефес и морето не се виждали никъде, освен на върха на планината, където се намирали в момента.

Трима папи посещават дома

Днес, домът в който е живяла Богородица, е превърнат в параклис, където се стичат хиляди поклонници. Той е датиран от I век от новата ера и е реконструиран основно през 1951 г.

Домът на Дева Мария се почита като такъв главно от католиците, макар че Ватикана официално не го е признала. Въпреки това той е посетен и от трима папи: папа Павел VI през 1967 г., папа Йоан Павел II през 1979 г. и папа Бенедикт XVI през 2006 г.

Турската държава, която е мюсюлманска, е създала всички удобства на желаещите да се преклонят пред Богородица. Къщата, както и всичко около нея, е изключително поддържано. Ако желаете да запалите свещ, можете да го направите отвън, където има специални места, определени за това. Вътре в самия дом има двама католически свещенослужители, които помогнат на посетителите.

Домът на Богородица е почитан не само от католиците, тук можете да видите християни от цял свят - от Етиопия до православна България.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елвира Краснобаева спечели бронзов медал, четвърто място за Стилияна Николова на лента на шампионата в Будапеща
Елвира Краснобаева спечели бронзов медал, четвърто място за Стилияна Николова на лента на шампионата в Будапеща
Бронзов медал за Боряна Калейн, седмо място за Елвира Краснобаева на финала на бухалки в Будапеща
Бронзов медал за Боряна Калейн, седмо място за Елвира Краснобаева на финала на бухалки в Будапеща