НОВИНИ

Допълнителен контрол на вносното агнешко и проверки на яйцата по магазините започват от днес

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 28.03.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция за безопасност на храните ще издаде днес заповед, с която се въвежда допълнителен контрол на вноса на агнешко месо. Това обяви в "Денят започва" заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

"Целта не е да спираме вноса на агнешко от трети страни, а да осигурим качествено безопасно месо на българския пазар. Лабораторният контрол ще включва анализ за антибиотици, сулфонамиди олово и други тежки метали", заяви Неделков.

Вчера в "Денят започва" овцевъди поискаха държавата да вземе мерки срещу твърде големия, според тях, внос на агнешко месо и заплашиха с протест на 31 март.

Заместник-министърът на земеделието отчете, че към момента у нас са внесени 26 тона агнешко месо от Република Северна Македония и 16 тона от Хърватска. Родното производство отива единствено на нашия пазар. Неделков не очаква поскъпване на агнешкото тази година.

Овцевъди: Между 25 лв. и 29 лв. за килограм ще е агнешкото за Великден

"Надявам се да няма поскъпване. Очакванията ми са, че специално за агнешкото, цените ще варират в рамките на 10 - 12 лв. за живо тегло, което при рандеман от около 50% означава 20 - 22 лева на трупно и при надценката на търговците, разходи за логистика и т.н. - може би - 25 - 27 лв. на рафта на магазина", пресметна той.

От днес Българската агенция за безопасност на храните започва проверки на яйцата, които се предлагат по магазините. Ще се следят произхода, начинът на съхранение и дали имат правилна маркировка.

Започва засилен контрол на агнешкото и яйцата, които се внасят у нас

В "Денят започва" Крум Неделков призова потребителите също да следят за маркировката на яйцата и най-вече - за срока на годност.

"Всички вносни яйца имат специфична маркировка за страната на произход. Българските имат информация за номера на животновъдния обект и начина на отглеждане", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постановката "Орфей", Владимир Пенев и Светлана Янчева са сред носителите на наградите "Икар"
Постановката "Орфей", Владимир Пенев и Светлана Янчева са сред носителите на наградите "Икар"
Аварийните екипи на Столичната община са реагирали на 7 сигнала заради силния вятър
Аварийните екипи на Столичната община са реагирали на 7 сигнала заради силния вятър