НОВИНИ

Доживотен затвор за нападателя на синагогата в Хале

доживотен затвор нападателя синагогата хале
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:18, 21.12.2020
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Стефан Балиет, извършител на антисемитската атака срещу синагогата в Хале (Източна Германия) през октомври миналата година, беше осъден на доживотен затвор от съда в Наумбург, съобщава "Дойче Веле".

28-годишният германец с ултрадясна и антисемитска идеология е квалифициран като "опасност" за обществото, като по този начин предотвратява възможността за условно освобождаване по време на изтърпяване на наказанието.

Съдът установи, че обвиняемият е напълно вменяем, за разлика от твърденията на защитата. Доклад от експерт по психиатрия определи по време на процеса, че обвиняемият може да носи наказателна отговорност. Генералната прокуратура счете, че Балиет планирал "убийствена атака срещу граждани от еврейската религия", ръководена от неговата "антисемитска, расистка и кснофобска" идеология.

Двама загинали и двама ранени при стрелба в германския град Хале

На 9 октомври 2019 г. Стефан Балиет се опитва да проникне тежко въоръжен в синагогата в Хале по време на празника Йом Кипур (с над 50 вярващи вътре), но не успява, въпреки стрелбата по ключалката, тъй като тя е обезопасена отвътре. След това започва да стреля произволно в центъра на Хале, убивайки 40-годишна жена до синагогата и малко след това 20-годишен младеж в турско заведение за бързо хранене. Часове по-късно е арестуван.

Балиет излъчва атаката на живо в интернет чрез платформа за излъчвания на видео игри и публикува крайно десен и ксенофобски манифест в интернет.

По време на процеса, който продължава половин година са разпитани 79 свидетели и 15 експерти. Общо 45 оцелели и роднини на загиналите се явиха като части обвинители, представлявани от 23 адвокати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава облачно и мъгливо
Остава облачно и мъгливо
Джо Байдън се ваксинира публично (ВИДЕО)
Джо Байдън се ваксинира публично (ВИДЕО)