НОВИНИ

ДПС пред Мария Габриел: На България ѝ отива да има жена премиер

bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 11.05.2023
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Ключовата ми дума за днешната среща е диалог - само с диалог между парламентарните групи по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план можем за заявим какво е необходимо за България, за българите и затова имаме нужда най-напред от работещо правителство, носещо отговорност", каза Мария Габриел в началото на срещата с представители от ДПС.

Тя разговаря с всички партии, без "Възраждане", в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет. Насрочената за 10.00 часа среща с ПП-ДБ не се състоя заради отсъствие на Петков и Василев.

На срещата с Мария Габриел заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев каза:

"На България ѝ отива да има жена министър-председател в този труден момент. Ние от ДПС имаме такъв принцип - когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените от ДПС".

Още в началото на разговорите Габриел подчерта, че през изминалите 14 години е работила и е постигала резултати с немалка част от представителите на ДПС. Заяви как заедно ясно са отстоявали евроатлантическата ориентация на България и са работили за това решенията на политиците да носят полза на хората.

Повтори, че екипът ѝ ще бъде обединен около трите "А" - амбиция, авторитет и ангажимент.

Очерта 10-те приоритета:

На първо място работещо правителство и изход от политическата криза. Това означава нормализация на работата на институциите, каза тя.

Следват: стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета, правосъдна реформа - приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и в далечен план конституционна реформа, за което се изисква много работа от МС, НС и Министерство на правосъдието.

Габриел потвърди заявката си за искане за освобождаване на Гешев.

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

Сред приоритетите са също справяне с инфлацията и ръста на цените, влизане в еврозоната, преодоляване на двугодишното закъснение по ОП, ПВУ, програмата за развитие на селските райони. Подобряване на сигурността на българските граждани - битовата престъпност, войната по пътищата, членството в Шенген. Ускоряване на участието на България в програмите, свързани с модернизацията на страната - в сфери наука, иновации, образование, стратегически сектори, свързани с цифровия и зеления преход, включително дигитализация на публичния сектор. Ключово за модернизацията на страната са инвестициите в младите хора, каза Габриел.

Девети приоритет са региони - на място да се търсят решения, които да носят полза на хората в ежедневието, което изисква преодоляване на регионалните различия чрез целенасочени действия.

Десети приоритет - опазване и подобряване на здравето с активни здравни политики. Активно участие на България в борбата с раковите заболявания - иновативна медицина.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

По отношение на приоритетите Йордан Цонев заяви, че голяма част от тях са и приоритети на ДПС. По отношение на искането за освобождаване на главния прокурор, каза, че приветстват инициативата, защото има натрупано напрежение в обществото. "За тази тема имате нашата пълна подкрепа", каза Цонев.

Заяви, че е впечатлен от трите А-та и изречението за различията.

Йордан Цонев: Част от приоритетите на Габриел са и приоритети на ДПС, подкрепяме темата за Гешев

Първите поканени – коалиция „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ не дойде на срещата. Вчера те помолиха срещата да бъде в петък заради отсъствието на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

ПП-ДБ не дойдоха на срещата с ГЕРБ-СДС заради ангажименти на Петков и Василев

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: Засилва се усещането за съставяне на редовен кабинет
Гълъб Донев: Засилва се усещането за съставяне на редовен кабинет
Голдън Стейт намали пасива си срещу ЛА Лейкърс, Никс също удължиха серията срещу Маями
Голдън Стейт намали пасива си срещу ЛА Лейкърс, Никс също удължиха серията срещу Маями