Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Драстичен спад на населението в Благоевград: Как се отразява това на бизнеса?

от БНТ
12:56, 16.01.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

След като националното преброяване отчете, че България е намаляла с повече от половин милион души, стана ясно, че драстичен спад има и в населението на една от големите области - Благоевград.

С 14% или с малко над 44 000 души е намаляло населението на цялата Благоевградска област, спрямо последното преброяване през 2011 година, сочат данните на НСИ.

Сред най-бързо топящите се градове е именно Благоевград. Основната причина за това, според местните хора, са ниските доходи и липсата на каквато и да било работа.

"Тук е университетски град, ама 20 000 бяха, сега няма никой. Няма работа, това е единственото", казва Детелина Механджийска.

"Поне го имаше, кой каквото имаше желание да работи, работи. А сега и да имаш желание няма къде да работиш", според Фронка Кулибарска.

Друга основна причина за обезлюдяването на областния център е липсата на студенти в града. От началото на пандемията в двата университета, един, от които е Югозападният, всички студенти се обучават онлайн. Всички тези фактори са пагубни за голяма част от бизнеса.

"Той е намалял много повече. Тук имаше около 16 000 студенти, сега има 5000 - 6000. Имаше около 14 000 ученика, сега са близо 6000 - 7000.Млади хора почти няма. Семейства почти няма млади, всичко се изнася и кой къде отиде в Германия, Англия, той не се прибира в нашия град вече. Това е фактор, който не е от вчера и продължава и той няма да спре", казва Димитър Бакалов, хлебопроизводител.

"Ние не правим изключение, както цяла България. Такива са последните 1,2 години и ние ги приемаме. Факт е наистина, че хората намаляват нашите клиенти също намаляват", споделя Росен Начев собственик на таксиметрова фирма.

Гоце Делчев, Банско и Сандански са градовете в региона, които отчитат леко повишение на населението. Това повишение обаче вероятно се дължи на българите, които са се върнали по родните си места, заради пандемията от коронавирус.

Репортаж: Али Мисанков/Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев: Няма да има никакъв компромис с политиката, която водя
Радостин Василев: Няма да има никакъв компромис с политиката, която водя
След среща с COVID-19: Тео Ушев рисува очите на спасителите си
След среща с COVID-19: Тео Ушев рисува очите на спасителите си