НОВИНИ

Драстично повишение на цените на билетите за градския транспорт в Благоевград

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 05.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Драстично повишение на цените на билетите за градския транспорт в Благоевград. От понеделник вместо по 80 стотинки придвижването в града ще струва един лев и 20 стотинки. Увеличението с 50% транспортните фирми обясняват със скока при цените на горивата.

Автобусите, които обслужват градските линии в Благоевград, се движат изцяло на метан, който е три пъти по-скъп сега, в сравнение с 2019 година.

"Имаше клауза, по която транспортът в Благоевград трябваше да е зелен, вложихме не малко пари тогава, горивото беше по-евтино", заяви Марио Богданов, собственик на транспортна фирма.

От транспортната фирма обясниха, че в договора им с общината не фигурира клауза, която да предвижда такъв ръст в цената на горивата. А за недоговореното увеличение фирмата превозвач може или да бъде глобена, или договорът ѝ да бъде прекратен. Ако това се случи съществува риск цената на билета да се повиши още.

"Сами виждате какво стана с горивата - те са в абсолютното право да се откажат в един момент. Това означава, че ще го договаряме аварийно и цената тогава няма да бъде 1,20, а ще бъде 2 лева", допълни кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Пътниците разбраха за скока в цената на билета дни преди тя да влезе в сила от табели, разлепени в автобусите. Месечните карта за градския транспорт за учениците и пенсионерите засега остават с непроменена цена.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотели в Хасковско приютиха 27 бежанци от Украйна, пристигат още
Хотели в Хасковско приютиха 27 бежанци от Украйна, пристигат още
Хаас се раздели с Никита Мазепин
Хаас се раздели с Никита Мазепин