НОВИНИ

Атанас Атанасов, ДБ: Целта на Путин е била с "Турски поток" да снабдява Сърбия и Унгария с газ

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
11:10, 05.03.2022
6054
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че с проекта "Турски поток" България е подкрепила плановете на Русия да нападне Украйна. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" той заяви, че страната ни е дала три милиарда лева за проекта, за да стига руски газ до Сърбия и Унгария.

"Когато Путин започна войната се видя каква е била причината да се прекара този поток през България - за да се снабдяват приятелите на Путин в Сърбия и в Унгария с руски газ. И кой обслужи частта от плана на Путин за войната в Украйна - правителството на Борисов. Прекараха тази тръба скоростно през България, платихме 3 милиарда лева от българския бюджет, за да обслужим руски интерес, на сръбска територия "Газпром" плати газопровода, а на българска ние, за да обслужим плановете на Путин за нападение на Украйна", заяви Атанас Атанасов.

Той подчерта, че вече 3 месеца не може да се намерят документите, свързани с газовата карта.

"Има оперативна информация, че в документацията, която придружава газовата карта, има данни затова че правителството на Борисов е поемало ангажименти към Русия да не толерира алтернативни газопроводи на "Газпром" през България и това е причината 12 години да не може да се построи връзката с Гърция", допълни Атанас Атанасов.

По думите му е абсурдно, че НАТО е започнала тази война.

"Има нужда в тази драматична ситуация да прегледаме състоянието на българските институции и на българската държава. България трябва да бъде лоялна към ЕС и НАТО. От това, което съм чул или българските службите са неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание, този въпрос трябва да се изясни, защото имам чувството, че пързалят новото правителство и министър-председателя от време на време, защото са млади хора, без политически опит", добави Атанас Атанасов.

Той поясни, че има рискове за българската национална сигурност.

Атанас Атанасов коментира и поведението на посланика на Русия Елеонора Митрофанова.

"Не може посланикът на която и да е държава да си позволява това провокативно поведение, да нарича българските институции натовски подлоги", уточни Атанас Атанасов.

По думите му по време на управлението на Борисов българските служби са били приспани, като целта е била да не виждат корупционните схеми.

"Ясно е кои хвърляха топките на Шипка, полицията им знае имената, това са сподвижници на "Възраждане", каза още Атанас Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаас се раздели с Никита Мазепин
Хаас се раздели с Никита Мазепин
Забраниха на боксьори от Русия и Беларус да участват в международни турнири
Забраниха на боксьори от Русия и Беларус да участват в международни турнири