Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво е бъдещето на Украйна - възможно ли е да стане член на ЕС по "специална процедура"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:50, 05.03.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в началото на седмицата, че Европейският съюз иска Украйна да се присъедини към блока. Украинският президент Володимир Зеленски подписа официално заявление за членство в ЕС. Той поиска незабавно присъединяване по "специална процедура". Възможно ли това и кога Украйна реално може да влезе в европейското семейство?

Украинският президент потвърди пред Европейския парламент във вторник, че иска страната му да се присъедини към ЕС.

НАТО и ЕС ще продължат подкрепата си за Украйна

"Борим се за нашите права, за свободата и живота си. Борим се да оцелеем. Това е нашата голяма мотивация. Но ние се борим и за това да бъдем пълноправни членове на Европа", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според Зеленски с Украйна в него Европейският съюз ще бъде по-силен, а без ЕС Украйна ще бъде сама.

Желанието на Украйна за членство беше подкрепено от много евродепутати. В отворено писмо и осем държави от ЕС - Чехия, Латвия, Литва, България, Естония, Полша, Словакия и Словения, призоваха за започване на преговори за присъединяване.

Договорите на ЕС обаче не предвиждат "специална процедура" в процеса на разширяване. Северна Македония и Албания чакат повече от 10 години, за да започнат преговорите за членство. Заради споровете между София и Скопие двете страни все още нямат конкретна временна рамка за това, а още по-малко за реално членство в Европейския съюз.

За да бъде приета Украйна по "специална процедура", тази процедура първо трябва да бъде създадена и одобрена от всички 27 държави членки. Подобни промени в договорите биха отнели години.

"Членството на Украйна в ЕС е за по-късно, това е въпрос на години. Сега трябва да предоставим спешни отговори, които засягат следващите часове, а не следващите години. Важни са следващите часове", допълни Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Украйна няма друг избор освен да премине по същия път, по който преминават държавите от Западните Балкани. Придобиване на статут на кандидат-член изисква единодушна подкрепа от всички страни от ЕС. В
момента между Киев и Брюксел има споразумение за асоцииране и свободна търговия, което се смята за предшестващата стъпка преди получаване на статут на кандидат.

Докато чака да получи статут на кандидат, Украйна може да бъде свързана по-тясно с живота на европейските институции. Шарл Мишел вече обеща Зеленски да участва редовно в срещи на върха на евролидерите. Подкрепата за реално членство в ЕС за Украйна засега обаче е по-скоро символична.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Специално пред БНТ говори доброволец за войната в Украйна
От нашите пратеници: Специално пред БНТ говори доброволец за войната в Украйна
Русия спря сайтовете на водещи световни медии
Русия спря сайтовете на водещи световни медии