НОВИНИ

От нашите пратеници: Специално пред БНТ говори доброволец за войната в Украйна

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:06, 05.03.2022 (обновена)
5734
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Слушай новината

Доброволни отряди в помощ на украинците. Все повече доброволци от други страни се насочват към Украйна. В района на граничен пункт Корджова в Полша са нашите пратеници Тихомир Игнатов и операторът Михаил Врабчев.

По данни на министъра на отбраната на Украйна над 66 хиляди украинци са се върнали в страната, за да се сражават срещу руската инвазия. Увеличава се и броят на доброволците от чужбина. На един от граничните пунктове с Украйна екипът ни успя да разговаря с доброволец, който се подготвя за влизане в битка. Десетки са желаещите да участват в международния легион в подкрепа на Украйна. Организацията се осъществява при високо ниво на конспиративност.

От нашите пратеници: 1 милион бежанци очакват в Полша през границата с Украйна

На метри от границата с Украйна тече подготовка за влизане на доброволни отряди в подкрепа на армията. Този мъж е около 30-те. Разговаря с нас единствено при условие, че ще остане анонимен и няма да разкрие своята националност.

"Аз искам да отида от другата страна на границата. Записах се в легион от чужденци, който се сформира на територията на Украйна. Ако те не успеят да се сформират, защото ако трябва да съм честен все още няма новини какво се случва от другата страна, ще се съберем няколко човека и ще влезем сами. Каквото и да се случва ще отидем на всяка цена в Украйна".

-БНТ: Страхуваш ли се?

"Не се страхувам. Имам предишен военен опит. За мен това ще е нещо като поредния ден в офиса, ако мога така да се изразя".

-БНТ: Какъв е предишният ти опит?

"Участвал съм в битки. Не искам да говоря с детайли как се организираме. Знаете 21-ви век сме. Има интернет. Информацията е навсякъде около нас. Не искам да рискувам живота на момчетата от другата страна. Някои хора решават да отидат сами, други се организират на групи".

-БНТ: Защо искаш да отидеш и да се биеш?

"Защо? Това е добър въпрос. Понякога се питам сам себе си. Основната причина по мое мнение, без да съм политик или нещо такова, това което Русия прави в момента в Украйна може да предизвика Трета световна война. Ако украинците загубят и паднат в боя - Полша, Балканите, Чехия, Словакия са следващите. Не знам какво се случва в главата на Путин. Той трябва да се събуди и да види какво по дяволите се случва. Рано или късно, ако те не се оттеглят или ако Украйна не спечели, ще има Трета световна война".

-БНТ: Готов си да убиваш войници?

"Да, разбира се. Ако не съм няма да отида от другата страна".

Хуманитарната мобилизация в Полша продължава. Над половин милион бежанци вече са тук, автобусите от границата продължават да пристигат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2125 са новите случаи на коронавирус
2125 са новите случаи на коронавирус
Какво е бъдещето на Украйна - възможно ли е да стане член на ЕС по "специална процедура"
Какво е бъдещето на Украйна - възможно ли е да стане член на ЕС по "специална процедура"