НОВИНИ

Дронове събират отпадъци от морето в Поморие

Дронове отпадъци Поморие
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 21.10.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Два високотехнологични дрона за събиране на плуващи на повърхността на водата отпадъци вече са в Поморие. Те са по проект за намаляване на морските отпадъци, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Опазване на околната среда и климатичните промени" 2014-2021 г.

Дроновете могат да откриват химикали във водата и да събират данни за морската среда. По този начин ще бъде осъществено почистване и последващ мониторинг, както и управление на водите на трите целеви акватории по проекта - река Ахелой, Поморийското езеро и морската околна среда по бреговете на Черно море, включително и двете пристанища в Поморие.

Проектът предвижда още провеждането на две образователни и една национална кампания за повишаване на осведомеността по отношение на замърсяването на морските води и изработване на рекламни и информационни филми.

Община Поморие изпълнява проекта в партньорство с Местна инициативна рибарска група - Поморие (МИРГ – Поморие) и норвежка фирма, която ще сподели добри практики и ще участва в провеждането на обученията за приложимостта и повторното използване на събрани отпадъци от повърхността на водните ресурси.

Текст: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново голям интерес в Русе към кампанията "Капачки за бъдеще"
Отново голям интерес в Русе към кампанията "Капачки за бъдеще"
Неочакван вратарски успех
Неочакван вратарски успех