НОВИНИ

Двама художници преобразяват доброволно детски център в ИСУЛ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
13:08, 25.02.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Снимка:
Слушай новината

Рисунки с кауза. Двама илюстратори преобразяват доброволно центъра за лечение на деца с доброкачествени заболявания на кръвта към ИСУЛ. Той е ремонтиран със средства от дарения. Кампанията е организирана от родители на деца с таласемия. Отскоро по стените на центъра живеят герои, които носят специални послания на децата.

В края на миналата година протекъл покривът на центъра за лечение на деца с доброкачествени заболявания на кръвта към ИСУЛ.

На Стефановден Илиана Първанова организира благотворителен обяд за набиране на средства за ремонт на покрива. На призива "Да правим добро" откликват много хора и фирми.

"В рамките на тези два месеца-три, да кажем, покривът беше ремонтиран. След кoето стартирахме с боядисване на стените. След това се подмени цялостно осветлението", разказа Илиана.

След боядисването на стените родителите търсят доброволци, които да им вдъхнат живот с детски рисунки. Димитър и Боян приемат да рисуват с кауза без да се замислят.

"Истинската човешка душа - чистата, би следвало да има любов поне толкова голяма и към чуждите деца, пък какво остава за тези, които се борят с трудности. Това е начинът, по който ние лекуваме и нашите си души", сподели Боян Йорданов - преподавател по илюстрация във Великотърновския университет.

Илюстрациите по стените са по идея на Димитър. Всяка рисунка е със специално послание. Героите също не са случайни. Бурното море в картината на входа например изобразява таласемията. А момчето, което плава с лодка, се бори с болестта.

"Той се бори в морето със силната болест. Той е храбър, много храбър. А щъркелите са кръводарителите, които са дали кръв, за да може той да се бори", каза Димитър Йотов.

Децата с таласемия в България са около 80. Близо 50 от тях се лекуват в центъра към ИСУЛ.

"Това е една вродена анемия, при която организмът няма способността да изгражда здрави червени кръвни клетки и това налага да се извършва кръвопреливане на редовни интервали", каза д-р Атанас Банчев - детски онкохематолог в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Понякога терапията на децата се бави заради недостиг на кръв. Затова родители и лекари призовават повече хора да даряват кръв за центъра в ИСУЛ.

"Което е важно за поддържане на лечението и състоянието на нашите пациенти. И така ще дарят и част от себе си за тези невероятни деца", каза д-р Симеона Симеонова.

Дарители ще подменят мебелите в центъра. Кампанията "Да правим добро" продължава с набиране на средства за закупуване на материали, с които да бъдат преобразени всички стени в центъра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ утвърди водачите на листите си за изборите, Борисов води в София и Пловдив
ГЕРБ утвърди водачите на листите си за изборите, Борисов води в София и Пловдив
Футболистът Симеон Василев в предаването "Аз съм"
Футболистът Симеон Василев в предаването "Аз съм"