НОВИНИ

Специалисти от София преглеждат безплатно деца в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 25.02.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Националната програмата "Детско здраве" беше прекъсната за две години заради ковид пандемията, но възстановена от днес. Лекари от 13 специалности от "Пирогов" ще прегледат над 450 деца в Бургас.

"Става доста по-улеснено детското здравеопазването по този начин, защото дори и в големите областни градове като Бургас, Варна, Пловдив понякога има затруднение с намирането на всичките специалности и то на едно място", каза д-р Петър Ангелов, детски уролог към УМБАЛСМ "Пирогов".

"В България нямаме навика да залагаме на профилактиката и на профилактичните прегледи и много често и някои неща малко късно се хващат. И при едни такива инициативи, които са да ги наречем популяризирани, хората имат възможността да се подсетят просто да посетят лекар", коментира д-р Стефан Овнарски, "Клиника по неврохирургия" към УМБАЛСМ "Пирогов".

Здравният министър, който пристигна в Бургас за възобновяването на кампанията, се ангажира тя да се превърне в рутинна практика в здравеопазването.

"По този начин се подобрява и връзката между местните педиатри, общопрактикуващи и специалисти с високоспециализираните отделения в София. Сами знаете какво се случи преди една седмица. Точно от тук, от тази болница, преведохме със въздушна спешна помощ детенце в "Пирогов", каза д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Заради острата нужда от качествено здравеопазване за най-малките Бургас е на прага да изгради и специализирана болница за деца, за която правителството даде „зелена светлина" преди дни.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев спаси 26 удара при успех на Колорадо Аваланч в НХЛ
Александър Георгиев спаси 26 удара при успех на Колорадо Аваланч в НХЛ
Жители на няколко села в Добричко протестират заради често безводие
Жители на няколко села в Добричко протестират заради често безводие