НОВИНИ

Две български лодки на 1/2-финалите на Световното по гребане в Пловдив

две български лодки финалите световното гребане пловдив
Снимка: Sport PR Events Managment
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 12.08.2021
5718
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

След страхотни и много мъжки гонки българските четворка скул и двойка без кърмчия продължават на полуфиналите на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив.

Първи от нашите на старт излязоха двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов. Българите съхраниха сили в първата половина на трасето, но във втората видимо вдигнаха оборотите и с мощен финален спринт изпревариха с един „нос“ лодката на Гърция, която също продължава на полуфинал. Според регламента, напред са и третите от Парагвай.

Изключително драматичен беше репешажът на четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич.

Местата за полуфиналите бяха две и три лодки буквално връхлетяха върху последните метри в борба за тях. Нашите взеха втората позиция само 6 стотни след победителите от Украйна и на 61 стотни пред сърбите.

По-малкият с година от останалите Иван Йорданов не успя да продължи на полуфинал в скифа, след като завърши на четвърто място в своя репешаж.

„Надявам се да продължим по същия начин. В четворката скул лодките се събират в една секунда и е трудно да кажеш, че има лидери между първите 12. Полуфиналът ще бъде много оспорван, но се надявам нашите момчета да се съберат и да покажат възможности. Много добър старт и за двойката без кърмчия и се надявам те също да направят добър полуфинал. Сигурно от 10 години не ни се беше случвало да имаме полуфинали в четворка скул и двойка без, така че това е успех и аз ги поздравявам, но мечтите не свършват до тук. Представянето на Иван Йорданов беше според очакванията, тъй като той е с една година по-малък от останалите и догодина също ще бъде в тази възрастова група“, анализира президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

В 11 часа утре Иван Йорданов ще гребе за влизане във финал C/D, а полуфиналите на другите ни две лодки са в събота.

Финалите в събота и неделя (14 и 15 август) ще можете да гледате по БНТ 3, както и онлайн в спортната секция на bntnews.bg.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блъснаха моторист в центъра на Бургас
Блъснаха моторист в центъра на Бургас
„Зелена библиотека“ ще зарадва посетителите на столичния зоопарк
„Зелена библиотека“ ще зарадва посетителите на столичния зоопарк