НОВИНИ

Две от партиите в ДБ подкрепят коалиционното споразумение

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:18, 08.12.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократи за силна България" и "Зелено движение" ще подкрепят коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната". Другата партия в коалицията "Демократична България" - "Да, България", в момента обсъжда решението си.

Днес през целия ден разговорите в партиите, част от коалицията "Демократична България", продължават. Решение да подкрепят коалиционното споразумение първи взеха от "Демократи за силна България", като от тяхно име споразумението ще подпише ген. Атанас Атанасов.

Тази вечер стана ясно и, че от "Зелено движение" са взели официално решение да подкрепят коалиционното споразумение. Така две от общо трите партии в коалицията имат официални решения на своите органи за подкрепа на коалиционното споразумение. В момента заседава третата партия - "Да, България".

Одобрението е за текста на коалиционното споразумение, все още няма официално решение за подкрепа на конкретни представители от коалицията "Демократична България" за участие в състава на бъдещия Министерски съвет.

Освен споразумението се обсъжда и номинация за министър на екологията. В общественото пространство за поста редом до името на Борислав Сандов, се завъртя и това на Владислав Панев.

Кога цялата коалиция ще излезе с решение, след като стана ясно, че вече е получен краен вариант на споразумението - коментира съпредседателят Христо Иванов, председател в оставка на "Да, България":

Христо Иванов: "Получаваме постоянно варианти, добавят се неща, процесът продължава".

БНТ: Кога ще стане ясен окончателен вариант?

Христо Иванов: Това питайте мандатоносителя.

БНТ: Господин Сандов ли ще е окончателната кандидатура за екоминистър?

Христо Иванов: Това ще стане ясно, когато всичко останало стане ясно. Защото всичко това е пакет.

БНТ: Вариант ли е Владислав Панев?

Христо Иванов: Между двамата в "Зелено движение" в момента тече обсъждане, те ще решат, тях питайте.

От "Зелено движение" коментираха неофициално за БНТ, че тяхната кандидатура ще е една - на Борислав Сандов. В момента тече изпълнителен съвет на партията, а по-късно трябва да се вземе решение и кой ще е номинацията за екоминистър и вицепремиер. Разговорите в "Да, България" също продължават тази вечер. В момента обсъжданията са на ниво споразумение, тъй като в трите централи няма официално крайно предложение на имената в бъдещия кабинет.

Очакванията до петък цялата коалицията трябва да излезе с официално решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андре Токев отива на съд
Андре Токев отива на съд
Два мача на Григор Димитров попаднаха в топ 10 на "най-добрите срещи" през сезона
Два мача на Григор Димитров попаднаха в топ 10 на "най-добрите срещи" през сезона