НОВИНИ

88 млн. долара струва космическата мечта на японския милиардер

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 08.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Срещу 88 милиона долара Русия сбъдна космическата мечта на японския милиардер Юсаку Маезава, забогатял от електронна търговия.

Той влезе в бързонарастващия списък на заможни ентусиасти напуснали планетата и ще прекара 12 дни на Международната космическа станция. За Маезава приключението е генерална репетиция за обиколка на Луната с компанията "SpaceХ" на Илън Мъск през 2023 година.

Някогашният барабанист в пънк-рок група и сегашен притежател на активи от близо 2 милиарда долара е придружаван от видеопродуцент, който ще документира приключението за YouTube канала на главния герой.

Двамата японци и руският космонавт Александър Мисуркин стартираха от Байконур и шест часа по-късно се скачиха с Международната космическа станция.

Информационната агенция ТАСС първа в света вече има свой постоянен пункт на орбита с първи кореспондент Мисуркин.

От своя страна Маезава планира да изпълни 100 задачи, включително да играе голф, да прави балончета и да пуска хартиени самолетчета.

Мисиите са предложени от последователи. Преди старта той премина цялостна подготовка, включително сън в наклонено легло и тренировки на въртящ се стол.

"Не мислех, че ще мога да ида в Космоса. Винаги съм харесвал звездното небе и небесните тела. Чувствам се щастлив най-накрая да осъществя мечтата си", каза Юсаку Маезава.

Японският милиардер набира осем души, които да го придружат на мисията около Луната през 2023 г. със "SpaceХ" изцяло на негови разноски.

След 2000 година Русия изпрати няколко космически туристи до станцията, включително американския милиардер Денис Тито, но през 2010 г. се отказа такива пътници. Сега обаче се завръща в туристическата ниша, открита от частните компании на ентусиасти като Ричард Брансън, Джеф Безос и Илън Мъск.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е българският интерес към пазара в Одрин
Какъв е българският интерес към пазара в Одрин
Изслушването на Минеков по казуса "Труд" съпроводено от остри спорове (ОБЗОР)
Изслушването на Минеков по казуса "Труд" съпроводено от остри спорове (ОБЗОР)